"SpaceX" veiksmīgi nosēdina raķeti "Starship"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Īlona Maska uzņēmums "SpaceX" trešdien veiksmīgi nosēdināja savā poligonā ASV Teksasas štatā kosmosa raķetes "Starship" prototipu, izdarot to piektajā mēģinājumā.

Veiksmīgais izmēģinājuma lidojums bija liela uzvara šim uzņēmumam pēc iepriekšējiem četriem raķetes nosēdināšanas mēģinājumiem, kuri beidzās ar eksplozijām.

Masks tviterī paziņoja, ka raķetes nosēšanās bijusi normāla.

Izpilde gan nebija nevainojama, jo neilgi pēc nosēšanās bāzē izcēlās neliels ugunsgrēks, kas ātri tika nodzēsts ar ūdens lielgabalu. "SpaceX" pārstāvis paskaidroja, ka tas "nav neparasti, ņemot vērā mūsu izmantoto metāna degvielu", un piebilda, ka inženieri vēl risina dizaina problēmas.

Raķete bija pacēlusies gaisā no poligona Teksasas dienvidos, sasniegusi apmēram 10 kilometru augstumu un veikusi vairākus lidojuma manevrus.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) 16.aprīlī paziņoja, ka ir izraudzījusies "SpaceX", lai tas izstrādātu kosmosa kuģi pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada.

2,9 miljardus ASV dolāru vērtais kontrakts paredz izmantot šim mērķim raķetes "Starship" prototipu, kas tiek izmēģināts "SpaceX" poligonā Teksasas štatā. Šis kontrakts pašlaik ir apturēts pēc protesta, kuru iesniedza divi konkurējoši uzņēmumi - Džefa Bezosa kompānija "Blue Origin" un aizsardzības industrijas uzņēmums "Dynetics".

"SpaceX" pērn kļuva par pirmo privāto uzņēmumu, kas veiksmīgi nosūtījis apkalpi uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), atjaunojot ASV spējas to panākt pirmoreiz kopš kosmosa atspoļkuģu programmas beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu