Džo Baidens ASV prezidenta amatā aizvadījis vairāk nekā simt dienas - mazāk nekā 7% no termiņa, uz ko viņš ticis ievēlēts. Taču tas ir pietiekami ilgs laiks, lai gūtu pirmos secinājumus par viņa prezidentūru.

Līdz šim Baidena galvenais sasniegums ir Covid-19 vakcīnu krājumu palielināšana un imunizācijas tempa kāpināšana ASV. Kopš Baidena stāšanās amatā injicēti apmēram 220 miljoni vakcīnas devu. Krājumos ir pietiekami daudz vakcīnu, lai vakcinētos varētu ikviens pieaugušais ASV. Nāves gadījumu skaits dienā no 4000 nokrities līdz mazāk nekā 1000. Tiek prognozēts, ka ekonomika atgūs jaudu, un daži pat nobažījušies par pārkaršanu.

Pirmajās simt dienās iezīmējušies galvenie Baidena prezidentūras pamata motīvi, ko viņš iezīmēja 28.aprīļa uzrunā Kongresam - uzsvars uz iekšējo problēmu risināšanu, krietna federālās valdības lomas palielināšana ekonomikas stimulēšanā un pamatpakalpojumu un finansiālā atbalsta sniegšanā iedzīvotājiem, kā arī apņemšanās cīnīties pret rasismu, modernizēt infrastruktūru, paaugstināt valsts konkurētspēju un stāties pretī klimata pārmaiņām. Vērojama arī gatavība paaugstināt nodokļus korporācijām un bagātniekiem, lai daļēji nosegtu pārējo iniciatīvu izmaksas. To mēs vēl redzēsim, cik daudzus punktus no šīs dienaskārtības izdosies realizēt.

Pagaidām Baidena salīdzināšana ar Franklinu Delano Rūzveltu vai Lindonu Džonsonu ir saprotama, bet pāragra.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X