ASV un ES mudina uz spriedzes deeskalāciju Jeruzalemē

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV un Eiropas Savienība (ES) nākušas klajā ar paziņojumiem, aicinot uz spriedzes deeskalāciju Jeruzalemē, kur piektdien Izraēlas policijas un palestīniešu sadursmēs ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku.

"Savienotās Valstis ir ārkārtīgi satrauktas par trupinošos konfrontāciju Jeruzalemē, kuras rezultātā, kā tiek ziņots, ievainoti daudzi cilvēki," teikts piektdien izplatītajā ASV Valsts departamenta preses sekretāra Neda Praisa paziņojumā.

"Nav attaisnojuma vardarbībai, bet šāda asinsizliešana ir īpaši satraucoša tagad ramadāna pēdējās dienās."

Vašingtona aicina izraēliešu un palestīniešu līderus "rīkoties apņēmīgi, lai deeskalētu spriedzi un apturētu vardarbību," norādīja ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Ir kritiski svarīgi atturēties no soļiem, kas situāciju padarītu sliktāku, arī "izlikšanām no mājokļiem Austrumjeruzalemē, kolonistu apmetņu aktivitātēm, māju nojaukšanas un teroraktiem", viņš uzsvēra.

ES sestdien nosodīja Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā notikušās Izraēlas policijas un palestīniešu vardarbīgās sadursmes, kā arī mudināja varasiestādes bez kavēšanās panākt spriedzes mazināšanos.

"Vardarbība un kūdīšana ir nepieņemama, un vainīgie visās pusēs ir jāsauc pie atbildības," paziņojumā norādīja pārstāvis sakariem ar presi.

"ES aicina varasiestādes steidzami rīkoties, lai Jeruzalemē deeskalētu pašreizējo spriedzi."

"Ir jāizvairās no kūdīšanas soļiem ap Tempļa kalnu/Haram aš Šarifu, un ir jārespektē "status quo"," teikts paziņojumā.

"Politiskajiem, reliģiskajiem un kopienas līderiem visās pusēs ir jāizrāda savaldība un atbildība, un ir jāpieliek visi pūliņi, lai nestabilo situāciju nomierinātu".

Jeruzalemē piektdienas vakarā notika nopietnas sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas drošības spēkiem, un tajās ievainoti vismaz 205 palestīnieši un 17 Izraēlas policisti, pavēstīja palestīniešu mediķi un Izraēlas policija.

Policija norādīja, ka sadursmes notikušas vecpilsētā pie svētvietas, kas ir jūdaistu galvenā svētvieta Tempļa kalns, bet musulmaņi to pazīst kā Aksas mošejas kompleksu.

Palestīnieši apmētāja ar akmeņiem un petardēm policistus, kas tad vērsās pret nekārtību cēlājiem.

Tūkstošiem musulmaņu dievlūdzēju pirms tam bija sapulcējušies uz lūgšanām gavēņa mēneša ramadāna pēdējā piektdienā.

Kopš ramadāna sākuma un palestīniešu vēlēšanu atlikšanas ir vairākkārt izcēlies saspīlējums un vardarbība Jordānas rietumkrastā un Jeruzalemes austrumdaļā.

Nekārtības sākotnēji izraisīja palestīniešu sašutums par Izraēlas policijas īstenotām blokādēm Jeruzalemes vecpilsētā ramadāna laikā. Saspīlējumu tālāk uzkurināja palestīniešu ģimeņu iespējama izlikšana no mājām Šeihdžarrahas rajonā.

Izraēlas varasiestādes likušas vairākām palestīniešu ģimenēm pamest savas mājas, lai apvidū izmitinātu ebreju kolonistus.

ES paziņojumā rīkojumi par izlikšanu nodēvēti par nelegāliem, kā arī norādīts, ka to dēļ vairojusies spriedze.

"Situācija saistībā ar palestīniešu ģimeņu izlikšanu no mājām Šeihdžarrahā un citos Austrumjeruzalemes rajonos raisa nopietnas bažas," teikts paziņojumā.

"Šādi soļi ir nelegāli atbilstoši starptautiskajām humanitārajām tiesībām, un tie kalpo vienīgi tālākai spriedzes saasināšanai."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu