Iesūti ziņu!

Iedzert grādīgo caur zondi kuņģī un pīpēt caur traheostomu – mirstošajam ir atļauts absolūti viss!

Raksta foto
Foto: Shutterstock

Latvijā ikdienā pamazām ienāk jēdziens "laba nāve". No vienas puses, šis vārdu salikums šokē cilvēkus, jo ilgu laiku mūsu sabiedrībā pierasts nerunāt par cilvēkiem, kam strauji tuvojas dzīves nogale. Taču, ja atskatāmies kaut vai simts gadu senā vēsturē, mēs esam aizmirsuši, kā dzīvoja mūsu senči, kuri jau laicīgi bija visu sagatavojuši savai nāvei. Visi zināja, kur omei stāv “mirstamais drēbju komplekts”. Cilvēki, vēl dzīviem esot, zināja – “kad mani liks zārkā, man jāizskatās skaisti", tā labdarības organizācijas “Hospiss LV” sarunu ciklā ar nosaukumu “Nāvīgi interesantas sarunas” raidījumā "Kas piešķir dzīvei vērtību nāves priekšā" saka “Hospiss Māja” virsmāsa Tatjana Jirgensone.

Jirgensone stāsta, ka kāds pacients, slēdzot līgumu ar “Hospiss Māja”, pajautājis: vai viņš drīkstēs alkoholu dzert caur PEGu? PEGs ir perkutāna gastrostoma jeb zonde, kas ielikta caur vēdera priekšējo sienu pa tiešo kuņģī. Pacientam bija kakla vēzis un viņš neko nevarēja norīt, bet viņam ļoti gribējās iedzert. “Protams, mēs atļāvām, bet galvenais – nevajadzētu pāršaut pār strīpu, jo, kad mēs dzeram, mūsu garšas receptori paši regulē, cik daudz mēs varam izdzert. Ar šprici kuņģī mēs varam ielaist par daudz. Taču šis pacients aizgāja vēl tālāk –

Komentāri
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu