Francijas militārpersonas brīdina valdību par islāmistu draudiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: Jean-Francois Badias / POOL / AFP

Grupa Francijas karavīru publicējuši atklātu vēstuli Francijas prezidentam Emanuelam Makronam un Francijas valdībai, brīnot par islāmistu radīto apdraudējumu valsts pastāvēšanai.

Vēstulē teikts, ka pēc Makrona piekāpšanās islāmistam Francijas eksistence ir apdraudēta.

Vēstule, kas svētdien tika publicēta labēji orientētajā žurnālā "Valeurs Actuelles", ir līdzīga vēstulei, kas šajā izdevumā tika publicēta aprīlī un kuru bija parakstījuši grupa atvaļinātu ģenerāļu. Tajā

Makrons tika brīdināts par iespējamo "pilsoņkaru," ja varasiestādes beidzot nevērsīsies pret islāmistu, anarhistu un tā dēvēto antirasistu darbību.

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns, kurš ir tuvs Makrona sabiedrotais, nosodīja šo vēstuli, nodēvējot to par rupju manevru, un pārmeta tās anonīmajiem autoriem drosmes trūkumu.

Arī pirmā vēstule, ko parakstīja vairāki virsnieki un aptuveni 20 atvaļināti ģenerāļi, izpelnījās amatpersonu nosodījumu. Francijas premjerministrs Žans Kastekss nodēvēja to par nepieņemamu iejaukšanos, un Francijas augstākais ģenerālis solīja saukt pie atbildības tos, kas stāv aiz šīs vēstules.

Cik cilvēku stāv aiz otrās vēstules, nav skaidrs. Atšķirībā no pirmās vēstules, zem šīs dota iespēja parakstīties visiem sabiedrības locekļiem, un "Valeurs Actuelles" ziņoja, ka līdz pirmdienas pēcpusdienai to bija parakstījuši jau vairāk nekā 145 000 cilvēku.

"Mēs nerunājam par jūsu pilnvaru pagarināšanu vai citu iekarošanu. Mēs runājam par mūsu valsts izdzīvošanu, jūsu valsts izdzīvošanu," teikts vēstulē.

Vēstules autori sevi raksturoja kā aktīvā dienesta militārpersonas no jaunās militārās paaudzes.

"Viņi ir piedāvājuši savu dzīvību, lai iznīcinātu islāmismu, kuram jūs esat piekāpušies uz mūsu zemes," teikts vēstulē.

Vēstules autori apgalvo, ka piedalījušies operācijā "Sentinelle", kas tika sākta Francijā pēc islāmistu uzbrukumiem 2015.gadā.

Vēstulē teikts, ka dažām reliģiskajām kopienām "Francija nozīmē tikai sarkasma, nicinājuma vai pat naida objektu".

"Ja sāksies pilsoņkarš, armija uzturēs kārtību savā zemē (..), Francijā briest pilsoņkarš, un jūs to lieliski zināt," lasāms vēstulē.

Augsta ranga militārpersona ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka armija neatstās šo vēstuli bez atbildes, un uzsvēra, ka armijai ir jāpaliek apolitiskai.

"Var būt personīgas pārliecības, bet bruņotie spēki ir apolitiski un pilnīgi uzticīgi ievēlētajam prezidentam. Ja jūtaties slikti, varat pamest armiju ar tīru sirdsapziņu," sacīja militārpersona.

"Es uzskatu, ka, atrodoties armijā, nedara šādas lietas slēpjoties," radio BFM sacīja Darmanēns. "Šie cilvēki ir anonīmi. Vai tā ir drosme? Būt anonīmam?"

Vēstules publicētas laikā, kad Francijā jau pamazām sākas kampaņa pirms 2022.gadā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Makrona galvenā konkurente, domājams, atkal būs galēji labējās partijas Nacionālā apvienība līdere Marina Lepēna. Gaidāms, ka jautājumi par imigrāciju un drošību, ieņems svarīgu vietu priekšvēlēšanu kampaņā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu