Protesti Kolumbijā: nodokļu reforma un policijas vardarbība

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LUIS ROBAYO / AFP

Kolumbijā politisku jautājumu dēļ aizsākušies protesti pieņēmušies spēkā pēc demonstrantu sūdzībām par policijas brutalitāti un cilvēktiesību pārkāpumiem, vēsta raidorganizācija CNN.

Plašie protesti sākotnēji bija vērsti pret nodokļu reformām, taču vardarbīgie demonstrāciju apspiešanas mēģinājumi tos pastiprināja. Saskaņā ar Kolumbijas nevalstiskās organizācijas "Temblores" rīcībā esošajiem datiem, kas balstīti uz liecībām sociālajos tīklos un medijos, kopš 28.aprīļa saņemtas sūdzības par vairāk nekā 1800 gadījumiem, kad policija lietojusi vardarbību pret protestētājiem. Līdztekus tam fiksēti arī daudzi gadījumi, kad policisti pret demonstrantiem lietojuši asaru gāzi un gumijas lodes.

Policija saistīta ar vismaz 11 protestētāju nāvi pēdējo septiņu dienu laikā, atzinis Kolumbijas iekšlietu ministrs Daniels Palasioss. Viņš raidorganizācijai CNN norādīja, ka izdoti orderi par vismaz trīs policistu aizturēšanu.

Kopš protestu sākuma demonstranti uzbrukuši 25 policijas iecirkņiem, paziņojis tiesībsarga birojs. Viens no gadījumiem notika Bogotā - iecirknis tika aizdedzināts, kamēr tajā bija iesprostoti desmit policisti.

Lai apkarotu Covid-19, Kolumbijā piecus mēnešus bija spēkā ļoti stingri ierobežojumi. Kolumbijas ārējais parāds šajā laikā palielinājās par 20 miljardiem dolāru; uz valdību palielinājās spiediens palielināt budžeta ieņēmumus, paaugstinot nodokļus. Vienlaikus laikā no pagājušā gada marta līdz jūnijam bezdarba līmenis gandrīz dubultojās. Finansiālās problēmas īpaši smagi skāra cilvēkus ar zemākiem ieņēmumiem un tos, kuri strādā ēnu ekonomikā.

Valdība cita starpā vēlas atcelt esošās nodokļu atlaides, vairākām iedzīvotāju grupām paaugstināt ienākuma nodokli un pārtraukt piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi vairākām preču grupām un pakalpojumiem.

Policijas loma ierobežojumu ievērošanas nodrošināšanā un bargie sodi vairoja nelabvēlīgu attieksmi pret drošības struktūrām, kam saknes aug laikā, kad Kolumbijas valdība cīnījās pret labējiem un kreisajiem radikāļiem, kā arī narkokarteļiem. Tolaik drošības spēki nogalināja vairākus tūkstošus civiliedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu