Latvija testē pašvaldības: Bauska (7)

CopyLinkedIn Draugiem X

Ko baušķeniekiem sola deputātu amata kandidāti? Kādus risinājumus tie piedāvā Bauskas novadā samilzušo problēmu risināšanai, vai ir izstrādājuši konkrētus plānus korupcijas risku mazināšanai un uzņēmēju atbalstam un, galu galā, vai viņi zina, cik maksā ieeja par bargu naudu celtajā baseinā? Lai iedzīvotāji vēlēšanu dienā varētu izdarīt informētu un pārdomātu izvēli, ReTV un TVNET Ziņu dienestu komandas sāk pašvaldību vēlēšanu debates, kā pirmo vētījot politisko piedāvājumu Bauskas novadā.

Bauskas novadā pēc administratīvi teritoriālās reformas būs apvienoti Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novadi. Šajās vēlēšanās par 19 vietām domē cīnīsies 194 kandidāti no deviņiem politiskajiem spēkiem. Jāatzīmē, ka gan Iecava, gan Rundāle Bauskai pievienoties nevēlas un administratīvi teritoriālās reformas plānus ir apstrīdējušas Satversmes tiesā, un šī lieta tiks skatīta īsi pirms vēlēšanām - 25. maijā

 

Bauskas deputātu amata kandidātu debatēs piedalījās septiņi no deviņiem domes priekšsēdētāja amata tīkotājiem.

Bauskas novada mēra amata kandidāti

  • Aivars Okmanis, Nacionālā apvienība “VL-TB/LNNK” (NA),
  • Guntis Kalniņš, “Latvijas Reģionu Apvienība” (LRA),
  • Aleksandrs Novickis, “KPV LV”,
  • Ināra Pētersone, “Latvijas attīstībai” (LA),
  • Inita Nagņibeda, "Jaunā konservatīvā partija" (JKP),
  • Dina Romanovska, "Jaunā Vienotība" (JV),
  • Jānis Kovals, "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS),

Debatēs nepiedalījās:

  • Andris Arcimovičs, "Saskaņa",
  • Atis Avots, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP).

Jānorāda, ka virknei kandidātu šīs nebūs pirmās vēlēšanas. Okmanis patlaban ir Rundāles novada domes priekšsēdētājs; no NA saraksta kandidē arī pašreizējie Bauskas un Iecavas novada domju priekšsēdētāji. Savukārt Kalniņš (LRA) ir pašreizējais Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs, bet viņa vietnieks ir Kovals no ZZS. KPV LV saraksta līderis Novickis un "Saskaņas" mēra amata kandidāts Arcimovičs mēģinās noturēties Bauskas deputāta krēslā vēl vienu termiņu, deputāta gaitas Bauskas novada domē iecerējis turpināt arī Iecavas novada domnieks Avots. Savukārt "Latvijas attīstībai" domes priekšsēdētājas amata kandidāte Pētersone ir agrākā Valsts Ieņēmumu dienesta vadītāja, kura šobrīd ir biedrības "Veselības aprūpes darba devēju asociācija" izpilddirektore, Nagņibeda (JKP) ir Bauskas Valsts ģimnāzijas direktore, bet Romanovska (JV) vada Bauskas Sociālo dienestu.

Deputātu amata kandidāti debašu ievadā saviem vēlētājiem deva solījumus – lielākoties vispārīgas apņemšanās strādāt kopā, veidot labāku pārvaldi un rūpēties par visu apvienoto novadu iedzīvotājiem vienādi, tomēr izskanēja arī dažas pavisam konkrētas apņemšanās, piemēram, sakārtot paliatīvo aprūpi novadā un panākt, ka pašvaldības izglītības iestādēs un dienas centros galdā tiek celta vietējo uzņēmēju ražota pārtika.

Problēmas un risinājumi

Teju jebkurā pašvaldībā nākas saskarties ar korupcija un nesaimnieciskumu, un Bauskas novads nav izņēmums. ReTV Ziņu dienests sadarbībā ar Valsts kontroli apkopoja pēdējo gadu skaļākās problēmas, kas skar tieši Bauskas novadu, un pēc tam izlozēja trīs debašu dalībniekus, aicinot izteikt savu viedokli, kā novērst šādu situāciju atkārtošanos.

Valsts kontroles konstatētās nepilnības Bauskas novada domē
Valsts kontroles konstatētās nepilnības Bauskas novada domē Foto: TVNET

Izlozes kārtībā savu redzējumu par to, kā novērst šādas problēmas turpmāk, sniedza ZZS kandidāts Jānis Kovals, JKP pārstāve Inita Nagņibeda un LRA kandidāts Guntis Kalniņš. Kandidāti pauda viedokli, ka nepieciešams uzlabot pārvaldi, padarot to caurspīdīgāku, precīzi noteikt iesaistīto funkcijas un veikt darba uzraudzību, bet neizdarību vai nelikumību gadījumā atbildīgajiem jāsaņem sods. Kalniņš savukārt komentēja, ka Valsts kontroles veiktajās pārbaudēs un revīzijās bieži tiekot konstatētas lietas, kas ir valstiskas nesakārtotības rezultāts, bet gala rezultātā vaina nonākot pie izpildītāja – pašvaldības.

Zināšanu tests

Lai pārbaudītu, kādas ir deputātu zināšanas par pašvaldību un tās darbu, debašu turpinājumā visi kandidāti atbildēja uz sešiem jautājumiem testa veidā, izvēloties pareizās atbildes no trim piedāvātajiem variantiem.

Zināšanu testā nevienam no kandidātiem neizdevās sniegt vairāk kā divas pilnībā precīzas atbildes.

Visi deputāti zināja atbildēt, ka Grenctālē nebūs “Rail Baltica” stacijas, taču neviens nespēja atbildēt, cik maksā apmeklējums par pašvaldības naudu celtajā baseinā. Tikai divi no septiņiem kandidātiem spēja pateikt vai uzminēt, kāds ir dvīņu piedzimšanas pabalsts Bauskas novadā. Piekliboja zināšanas par to, kādos gadījumos domes priekšsēdētājam ir pienākums sasaukt ārkārtas sēdi, kā arī politiķiem trūka skaidras izpratnes par to, ko drīkst un ko nedrīkst publicēt pašvaldības informatīvajā izdevumā.

Bezdarbs Bauskas novadā

 

Uz jautājumu, kā mazināt bezdarbu Bauskas novadā, atbildēja divi kandidāti - NA pārstāvis Okmanis un Novickis no KPV LV. Abi pauda viedokli, ka nepieciešams veicināt jaunu darbavietu radīšanu, veidojot atbalsta programmas uzņēmējdarbībai. Novickis uzsvēra, ka būtu svarīgi arī radīt apstākļus ērtai satiksmei uz Rīgu un uz reģionu centriem, kur ir nodarbināta ļoti liela daļa Bauskas iedzīvotāju. Savukārt Okmaņa ieskatā būtu jāveido motivējošāka sociālā atbalsta sistēma: “Jāņem vērā, ka ir noteikta sabiedrības daļa, kas bezdarbnieka statusu uzskata par savu dzīvesveida – viņus varētu stimulēt, veidojot pabalstu sistēmu tādā veidā, lai būtu izteiktāki līdzdarbības pienākumi bezdarba pabalsta saņemšanā.”

Bauskas novada tēls

 

TVNET interaktīvajā aptaujā noskaidrots, ka Bauskas tēls nav viennozīmīgs, proti, par spīti gleznainajām pilīm, ainavām un mūzikas festivāliem, domas dalās par to, vai Bauska ir apmeklēšanas vērta vieta. Kopumā 30% respondentu to raksturojuši vai nu kā dārgi izmaksājošu pašvaldību, vai arī pašvaldību, kurā ir augsts korupcijas risks, bet tikai 1,5% respondentu uzskata, ka Bauska ir pašvaldība, kas atbalsta uzņēmējdarbību.

Par rīcību, kā uzlabot Bauskas novada tēlu, debatēs izteicās “Latvijas attīstībai” kandidāte Ināra Pētersone un “Jaunās Vienotības” kandidāte Dina Romanovska. Pētersones ieskatā, pašvaldībai būtu jāstrādā pie uzņēmējdarbības vides uzlabošanas un plašāk jāattīsta tūrisms, jo ar to saistītie pakalpojumi gan radītu jaunas darba vietas, gan veicinātu novada atpazīstamību. Romanovska savukārt pauda viedokli, ka Bauskas novads ir gana draudzīgs gan infrastruktūras, gan sakoptības ziņā, taču, viņasprāt, pašvaldības tēlam nāktu par labu, ja tiktu papildināts sociālo pakalpojumu grozs, nodrošināta lielāka veselības pakalpojumu pieejamība un attīstīta sociālā uzņēmējdarbība.

Iedzīvotāju viedokļi un kandidātu komentāri

ReTV veiktajā iedzīvotāju aptaujā noskaidrots, ka apvienoto novadu iedzīvotāju vidū valda bažas, ka pēc pašvaldību vēlēšanām galvenās investīcijas koncentrēsies Bauskā, bet pievienotajos novados dzīve labāka nekļūs. Iedzīvotāji arī kritizējuši gan pašvaldības, gan valsts pārziņā esošo ceļu stāvokli, nepietiekošo atbalstu vietējiem uzņēmējiem, kā arī jauniešu politikas trūkumu. Vienīgi Rundāles novada iedzīvotāji ar visu esot apmierināti.

Lūgti komentēt iedzīvotāju aptaujas rezultātus, deputātu amata kandidāti pievērsa uzmanību atšķirīgām problēmām. LA kandidāte Ināra Pētersone pauda apņēmību pārskatīt pašvaldību kapitālsabiedrības un iespēju robežās daļu funkciju nodot privātajam sektoram, JKP pārstāve Inita Nagņibeda solīja novadam izveidot savu ceļu stratēģisko labošanas plānu, savukārt JV pārstāve Dina Romanovska apņēmās turpināt iesākto darbu jauniešu politikas jomā.

ZZS pārstāvis Kovals solījās ar iepirkumiem panākt, lai Bauskas novada pārtikas ražotāji pēc iespējas biežāk un vairāk uzvarētu pašvaldības iepirkumos. Tikmēr KPV kandidāts Novickis aktualizēja korupcijas risku problēmu pašvaldībā un uzsvēra, ka pašvaldībā “jāizbeidz šī politika “es tev, tu man”, kas attiecas gan uz iepirkumiem, gan uz speciālistu pieņemšanu [darbā].”

NA kandidāts Okmanis savukārt balstījās apgalvojumā, ka Rundāles novada iedzīvotājus “viss vairāk vai mazāk apmierinājis,” tāpēc solījās šī novada pieredzi pārness uz visu lielo Bauskas novadu, gan realizējot attīstības programmas, gan sakārtojot ceļus tā, lai līdz katrai apdzīvotai vietai būtu cietais asfalta segums. Uz Rundāli kā piemēru atsaucās arī LRA kandidāts Kalniņš, norādot, ka šī pieredze liecina, ka mazākā iedzīvotāju kopienā pieņemt lēmumus ir vieglāk, tāpēc viņš rūpēšoties, lai līdzekļu koncentrācija nenotiktu tikai novada centrā, bet vienlaicīgi veidotu darboties spējīgas organizatoriskas un finansiālas teritoriālās pārvaldes.

Jautājumi konkurentiem

Debašu noslēgumā deputātu amata kandidātiem bija iespēja uzdot jautājumus cits citam, un vairums pretendentu vērsās pie “Latvijas attīstībai” kandidātes Pētersones, vēloties noskaidrot viņas redzējumu par izglītības sistēmas attīstību novadā, nepieciešamajām strukturālajām pārmaiņām, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un potenciālajiem finansējuma avotiem ceļu uzlabošanai.

Pētersone savukārt interesējās par “Jaunās vienotības” pārstāves Romanovskas nostāju par pašvaldības iesaisti uzņēmējdarbībā, bet KPV LV kandidāts Novickis lūdza savu konkurentu Okmani no NA komentēt vairākus problemātiskus infrastruktūras projektus NA pārvaldītajos novados.

Vēlēšanu debates turpinās!

Pašvaldību vēlēšanu debates tapušas sadarbībā ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi. ReTV organizēs kopumā 10 debates, izvēloties iedzīvotāju ziņā skaitliski lielākās pašvaldības, tādējādi sasniedzot vismaz pusi no visiem Latvijas balsstiesīgajiem, savukārt TVNET organizēs diskusijas piecu mazāko pašvaldību deputātu amata kandidātu vidū. Kā nākamās šovakar, 18.maijā, plkst.18 ReTV kanālā būs skatāmas Alūksnes novada domes priekšsēdētāja amata kandidātu debates, bet rīt, 19.maijā, būs skatāmas divas debates - plkst.18 vētīsim Līvānu novada kandidātus, bet plkst.21.25 - politiķus, kas vēlas vadīt Cēsu novada domi.  

2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā - 5.jūnijā.

Tajās vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības jeb sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot pasi vai personas apliecību.

Projektu finansē NEPLP no sabiedriskā pasūtījuma līdzekļiem.

Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo
Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo Foto: NEPLP/Publicitātes foto
Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu