NASA zonde ar asteroīda “Bennu” paraugiem beidzot dodas mājās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zonde “OSIRIS-REx”
Zonde “OSIRIS-REx” Foto: Reuters/ScanPix

Kosmosa kuģis, uz kura nu atrodas aptuveni 56,70 grami putekļu no asteroīda “Bennu” virsmas, beidzot sācis ceļu atpakaļ uz mūsu planētu.

Kā vēstīts izdevumā "Business Insider", lai atstātu asteroīda virsmu, zondei “OSIRIS-REx” uz 7 minūtēm bija jāiedarbina dzinējus. NASA pārstāvji ziņojumā savukārt atklāja, ka šis ir lielākais savāktais ārpuszemes putekļu paraugs, kopš “Apollo” misijām.

NASA publicētajā video katrs var vērot, kādi būs nākamie soļi zondes mājupceļā. Ja viss notiks pēc plāna, pirms atgriešanās uz Zemes zonde divas reizes apriņķos Sauli. 10 tūkstošus kilometru lielā attālumā no Zemes zonde atlaidīs kapsulu, kas ASV štata Jūtas tuksnesī nogāzīsies 2023. gada 24. septembrī.

Asteroīds "Bennu"
Asteroīds "Bennu" Foto: Reuters/ScanPix

“OSIRIS-REx” kosmosā tika palaista pirms gandrīz pieciem gadiem. Kā vēstīts ziņu izdevumā “CNN”, tā ir pirmā NASA misija, kuras mērķis ir savākt paraugus no asteroīda. Tomēr zondes galvenais mērķis bija apstiprināt, vai no Zemes veiktie asteroīda mērījumi ir pareizi.

Tāda veida informācija var palīdzēt nākotnes kosmosa misijām, kas ielūkosies arvien dziļāk kosmosā.

VIDEO: ZONDE DODAS ATPAKAĻ UZ MĀJĀM

Zonde asteroīda “Bennu” tuvumā pirmo reizi nonāca 2018. gadā. Pirms paraugu savākšanas tā riņķoja ap asteroīdu, vācot informāciju un plānojot nolaišanās vietu. 6 metrus garā un 2,5 metrus platā zonde ir arī aprīkota ar dažādiem instrumentiem, piemēram, spektrometriem un kamerām. Ar to palīdzību pētnieki noskaidroja, ka uz asteroīda virsmas ir skābekļa un ūdeņraža molekulas. Tas savukārt liecina par to, ka asteroīds kādā savas dzīves punktā ir saskāries ar ūdeni.

Asteroīds Bennu
Asteroīds Bennu Foto: AP/Scanpix

Zinātniekus arī pārsteidza, ka asteroīda virsma nebija gluda, kā paredzēts, bet gan pauguraina. Tas zondes nolaišanos padarīja sarežģītāku.

Beigu beigās, 2020. gada 20. oktobrī zondei izdevās nolaisties uz asteroīda un savākt paraugus, kas nu ir ceļā uz mājām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu