ASV bloķē ANO Drošības padomes paziņojumu par Izraēlas-palestīniešu konfliktu (15)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/ATEF SAFADI

ASV pirmdien bloķēja ANO Drošības padomes paziņojuma pieņemšanu, kas aicinātu pārtraukt vardarbību starp Izraēlu un palestīniešiem.

ASV bloķēja šāda paziņojuma pieņemšanu trešoreiz pēdējās nedēļas laikā.

Jaunā paziņojuma teksts, kuru izstrādāja Ķīna, Tunisija un Norvēģija, svētdienas vakarā tika iesniegts Drošības padomei, lai tās 15 dalībvalstis pirmdien varētu to pieņemt. Tas notika laikā, kad Izraēla turpināja bombardēt Gazas joslu, atbildot uz raķetēm, kas izšautas no Gazas joslas uz Izraēlu, un konfliktā bojāgājušo cilvēku skaits pārsniedza 200.

ASV, kas ir Izraēlas galvenā sabiedrotā, pirmdien norādīja, ka "pašlaik nevar atbalstīt" šādu Drošības padomes paziņojumu.

Norvēģijas diplomātiskā misija ANO paziņoja, ka Drošības padome otrdien rīkos jaunu ārkārtas sanāksmi aiz slēgtām durvīm par Izraēlas-palestīniešu konfliktu. Tā būs ceturtā šāda veida sanāksme kopš 10.maija.

"Situācija uz vietas turpina pasliktināties. Turpinās nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana un ievainošana. Mēs atkārtojam: apturiet uguni. Izbeidziet karadarbību tagad," delegācija paziņoja tviterī.

Jaunā paziņojuma tekstā bija pausts aicinājums uz "situācijas deeskalāciju, vardarbības pārtraukšanu un starptautisko humāno tiesību respektēšanu, ieskaitot civiliedzīvotāju, sevišķi bērnu, aizsardzību".

Tajā bija paustas "smagas bažas" par krīzi Gazas joslā un "nopietnas bažas" par palestīniešu ģimeņu iespējamu izlikšanu no mājokļiem Austrumjeruzalemē, iebilstot pret "vienpusējām darbībām", kuras var tālāk saasināt saspīlējumu.

Paziņojuma tekstā arī apsveikti starptautiskie centieni deeskalēt situāciju un apliecināts atbalsts divu valstu risinājumam, kas ļautu izraēliešiem un palestīniešiem "dzīvot blakus mierā drošās un atzītās robežās".

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu