NASA pašgājējs uz Marsa pamanījis neparastus akmeņus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pēdējo piecu nedēļu laikā NASA pašgājējs “Neatlaidība” (Perseverance) ir koncentrējies uz sava “mazā brālēna” helikoptera “Atjautība” lidojumiem. Tomēr automašīnas izmēra robots arī paspēj veikt citus darbus, piemēram, fotografēt apkārtnes objektus.

Kā vēstīts vietnē "Space", pašgājējs ar savu augstas izšķirtspējas kameru jau uzņēmis daudzus attēlus, kuros redzamas 45 kilometrus platā Džezero krātera akmeņainās ainas. Tur pašgājējs un helikopters nolaidās 18. februārī.

Sev tuvākos akmeņus “Neatlaidība” pēta arī detalizētāk, izmantojot divus instrumentus: lāzeru un platleņķa fotokameru, kas atrodas pašgājēja robotiskās rokas galā.

Misijas komanda vēlas noskaidrot, vai šie akmeņi pēc izcelsmes ir vulkāniski vai nogulumieži. Vulkāniskie ieži var kalpot kā ģeoloģiskie pulksteņi, ļaujot zinātniekiem labāk saprast Džezero krātera vēsturi un evolūciju. Zināms, ka pirms miljardiem gadu krāterī atradies ezers un upes delta. Savukārt nogulumieži var sniegt liecības par dzīvību uz Marsa, ja vien tā tur kādreiz ir bijusi.

Skats no Marsa helikoptera "Ingenuity".
Skats no Marsa helikoptera "Ingenuity". Foto: AFP / Scanpix

“Kad tu ielūkojies akmenī, tu redzi stāstu,” izteicās zinātnieks Kens Fārlijs.

Dzīvības pazīmju meklēšana ir viens no galvenajiem pašgājēja uzdevumiem. Otrs svarīgākais uzdevums ir dažādu paraugu vākšana, kurus ap 2031. gadu plānots nogādāt uz Zemes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu