Blinkenam un Lavrovam pirmās sarunas; cer uz sadarbību

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Foto: Saul Loeb/Pool via REUTERS

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien savās pirmajās sarunās aicināja uz sadarbību starp abām valstīm.

Tiekoties aci pret aci Arktikas Padomes sanāksmes gaitā Islandē, Blinkens sacīja Lavrovam, ka Vašingtona meklē sadarbību ar Krieviju, bet atbildēs uz jebkādu agresiju.

"Ja Krievija rīkosies agresīvi pret mums, mūsu partneriem, mūsu sabiedrotajiem, mēs atbildēsim," teica ASV valsts sekretārs.

"Mēs meklējam paredzamas, stabilas attiecības ar Krieviju, kuras mēs uzskatām par labām mūsu tautai, labām krievu tautai, un tiešām labām pasaulei," viņš piebilda.

Savukārt Lavrovs sacīja, ka Maskava ir gatava apspriest visus jautājumus ar Vašingtonu, bet aicināja uz godīgumu.

"Mēs esam gatavi apspriest visus jautājumus bez izņēmuma, ja mēs saprotam, ka diskusijas būs godīgas un balstītas uz abpusēju uzticību," Lavrovs teica Blinkenam.

"Mūsu uzdevums ir noteikt, kā mēs tālāk veidosim attiecības."

ASV prezidents Džo Baidens kopš savas inaugurācijas 20.janvārī ir ieņēmis stingru nostāju pret Krieviju un gājis par tik tālu, ka nosaucis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par "slepkavu".

Pēdējā laikā gan parādījušās pazīmes, ka abas puses tiecas uz savstarpēju samierināšanu.

Gaidāms, ka Blinkens un Lavrovs apspriedīs Vašingtonas priekšlikumu organizēt ASV un Krievijas līderu samitu, kas varētu notikt jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu