Laikā, kad pasaulē kūst polārie ledāji un vienlaikus notiek pasaules lielvaru pārkārtošanās, vēl nebijušu uzmanību izpelnījies Arktikas reģions. Trumses Universitātes asociētais profesors un pētnieks Marks Lantēņs "Rīgas konferences" ietvaros sarunā ar TVNET kliedēja mītus par Arktiku un izskaidroja, kāpēc Baltijai ziemeļu kaimiņš ir ārkārtīgi svarīgs.

- Sāksim ar to, ka definēsim, par ko vispār ir runa. Saistībā ar Arktiku tiek piesaukti dažādi jautājumi - klimats, politika, ekonomiskās intereses, jūras ceļi, drošības riski un tā tālāk. Kuri aspekti ir visnozīmīgākie un ar vistālejošākajām sekām?

- Arktika kļuvusi par centrālāku, ne vairs perifēru jautājumu starptautiskajā politikā. Tas noticis dažādu iemeslu dēļ, ieskaitot tos, kurus nosaucāt. 

Arktikā sākuši parādīties divu veidu drošības apdraudējumi. Viens no tiem saistīts ar ekoloģiskajām izmaiņām. Polārie ledāji strauji kūst. Arktikā parādās netipiski laikapstākļi. Šeit, uz ziemeļiem no Ziemeļu polārā loka [sarunas laikā Lantēņs atrodas Trumsē, Norvēģijā - red.] pēdējo nedēļu laikā vērojami ļoti neparasti ziemas laikapstākļi - vairāk lietus nekā sniega. Tā šeit nav norma. Tas ir tikai viens no piemēriem tam, kādas pārmaiņas notiek.

Protams, tam ir bijis liels iespaids uz vidi, taču sāk parādīties arī politiski un ekonomiski efekti. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X