Kolumbija par sazvērestību pret Maduro notiesā trīs venecuēliešus (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MANAURE QUINTERO/REUTERS

Kolumbijas tiesnesis piespriedis sešus gadus cietumā trim venecuēliešiem par palīdzības sniegšanu Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro gāšanas mēģinājumā, kurā piedalījās arī bijušie ASV "zaļo berešu" karavīri.

Martā trīs venecuēlieši atzina vainu apsūdzībās, ka darbojošies kopā ar bijušo ASV armijas specvienības karavīru Džordanu Gudro, lai noorganizētu vairāku desmitu vīru lielu Venecuēlas armijas dezertieru vienību un gāztu Venecuēlas valdību.

Plānā bija paredzēts ieņemt militārus objektus un prezidenta pili.

Operācija "Gideons" beidzās ar sešu sazvērnieku nāvi un divu Gudro bijušo armijas biedru nonākšanu Venecuēlas cietumā.

Vienojoties ar apsūdzības pusi, aizdomās turētie martā atzina vainu apsūdzībās par loģistikas atbalsta sniegšanu nelegālam bruņotam grupējumam. Ņemot vērā šo sadarbību, smagākās apsūdzības par militāru apmācību nodrošināšanu tika atsauktas.

Neviens no tiesājamajiem pašā 3.maija operācijā nepiedalījās, un slepenās nometnes Kolumbijas ziemeļos, no kurienes operācija tika uzsākta, bija pametuši vēl pirms tās sākuma.

Tiesa gan, atbilstoši liecībām, ko sniedza citi Venecuēlas dezertieri, tiesājamie bijuši sazvērestības plāna vadībā līdzās Gudro un atvaļinātajam Venecuēlas armijas ģenerālim Kliveram Alkalam.

ASV noliegušas, ka tās būtu tiešā veidā iesaistītas šajā sazvērestības plānā, un arī Venecuēlas opozīcijas vadība distancējusies no Gudro, kaut arī tā iepriekš ar viņu parakstījusi vienošanos par operācijām Venecuēlas teritorijā.

Augustā Venecuēlā par mēģinājumu nolaupīt Maduro, lai nogādātu to ASV, tika notiesātas 17 personas, piespriežot tām ilgstošus cietumsodus.

Starp notiesātajiem ir arī divi ASV pilsoņi.

Karakasa apgalvo, ka no Kolumbijas teritorijas Venecuēlā iekļuvušas vairākas bruņotas grupas. Sadursmēs ar venecuēliešu drošības spēkiem vismaz sešas personas tika nogalinātas, bet vairāki desmiti aizturēti.

ASV mediji, atsaucoties uz dokumentiem, vēstīja, ka operāciju "Gideons" sadarbībā ar venecuēliešu opozīciju organizēja amerikāņu drošības uzņēmums "Silvercorp", kuru vada Gudro.

Tomēr gan ASV, gan Kolumbijas valdības noraidījušas Venecuēlas apgalvojumus, ka būtu ar to saistītas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu