Teksasas gubernators aizliedz abortus no sestās grūtniecības nedēļas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Teksasas štata gubernators Gregs Abots
ASV Teksasas štata gubernators Gregs Abots Foto: AP Photo/LM Otero

ASV Teksasas štata gubernators Gregs Abots trešdien parakstījis likumu, ar kuru tiek aizliegta aborta veikšana jau no grūtniecības sestās nedēļas.

Tā dēvētajā sirdspukstu likumā nav paredzēti izņēmumi attiecībā uz izvarošanas vai incesta gadījumiem, līdz ar to Teksasa kļuvusi par ASV štatu, kurā ir vieni no stingrākajiem abortu jomas likumiem.

"Šis likums garantēs, ka ikviens nedzimušais bērns ar sirdspukstu tiek pasargāts no aborta posta," sacīja gubernators.

Līdzīgus likumus pieņēmuši vismaz desmit štati, aizliedzot aborta veikšanu no brīža, kad ir saklausāmi sirdspuksti, kas parasti ir ap sesto grūtniecības nedēļu.

Tiesas atcēlušas visus šos likumus, jo tie pārkāpj ASV Augstākās tiesas spriedumu lietā "Roua pret Veidu", ar kuru atļauts veikt abortu, ja vien embrijs vēl nav spējīgs izdzīvot ārpus mātes miesām, kas parasti ir ap 22-24 nedēļu.

Tomēr Augstākā tiesa tagad grasās izskatīt lietu, kuras rezultātā šis lēmums var tikti mainīts. Lieta ir saistīta ar Misisipi likumu, ar kuru aizliegts veikt abortu pēc 15 grūtniecības nedēļas.

Šī būs pirmā abortu jomas lieta, ko Augstākā tiesa izskatīs pēc tam, kad eksprezidents Donalds Tramps tiesā nostiprinājis konservatīvo vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu