Zinātnieki okeāna dzīlēs veikuši vēl nebijušu urbumu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: Unsplash

Zinātnieku komanda Klusajā okeānā astoņu kilometru dziļumā izurbusi caurumu, lai pētītu reģiona zemestrīču vēsturi.

14. maijā pētnieki uz kuģa “Kaimei” klāja okeānā astoņu kilometru dziļumā nolaida garu un tievu urbi. Viņiem bija jāgaida divas stundas un 40 minūtes, lai urbis beidzot sasniegtu okeāna dibenu Japānas dziļvagā. Pēc tam pētnieki okeāna dibenā veica 37 metrus dziļu urbumu, paņemot sev līdzi tikpat garu nogulumu serdi.

Urbuma vieta atrodas pavisam netālu no 9,1 balles spēcīgās zemestrīces “Tohoku-oki” epicentra, kas reģionu satricināja 2011. gadā, radot milzīgu cunami, kas savukārt izraisīja Fukušimas AES katastrofu. Izpētot nogulumus no šī reģiona, zinātnieki cer iegūt informāciju par šī reģiona zemestrīču vēsturi, vēstīts vietnē “Live Science”.

Šis urbums pārspēj iepriekšējo urbuma rekordu, kas veikts okeānā. Teju 50 gadus rekords piederēja pētniekiem uz kuģa “Glomar Challenger” klāja, no kura 1978. gadā Marianas dziļvagā 7 kilometru dziļumā tika nolaists urbis un iegūts nogulumu paraugs.

Runājot par dziļāko sauszemes urbumu, rekordists viennozīmīgi ir Kolas superdziļais urbums, kuru 1989. gadā Kolas pussalā izurba Krievijas zinātnieki. Tas ir 12 262 metru dziļš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu