"Ryanair" vadītājs: Lidmašīnas nosēdināšana Baltkrievijā ir valsts īstenota nolaupīšana (1)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Īrijas lidsabiedrības “Ryanair” vadītājs Maikls O’Līrijs
Īrijas lidsabiedrības “Ryanair” vadītājs Maikls O’Līrijs Foto: Action Images via Reuters

Īrijas zemo cenu lidsabiedrības “Ryanair” vadītājs Maikls O’Līrijs aviokompānijas lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā nodēvējis par Baltkrievijas valsts īstenotu lidmašīnas nolaupīšanu.

“Tā ir cilvēka nolaupīšana, ko īstenojis diktatora vadīts režīms,” Īrijas medijam “NewsTalk” norādīja O’Līrijs.

Kā ziņots, "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Kopā ar Protaseviču Minskā tika aizturēta arī viņa draudzene Sofija Sapega.

"Izskatās, ka varasiestāžu nolūks bija savākt žurnālistu un viņa ceļabiedri," sacīja O’Līrijs.

O’Līrijs arī norādīja, ka Minskā lidmašīnu pametuši vēl pieci vai seši cilvēki. Viņš uzskata, ka šie cilvēki varētu būt bijuši Baltkrievijas specdienestu darbinieki.

"Es domāju, ka tā ir pirmā reize, kad tas noticis ar Eiropas aviokompāniju," viņš piebilda. "Tā bija valsts atbalstīta nolaupīšana, tas bija valsts atbalstīts pirātisms," sacīja O’Līrijs.

Tāpat “Ryanair” vadītājs uzsvēris, ka Eiropas Savienības atbildei uz Baltkrievijas varas iestāžu rīcību jābūt stingrai.

Oficiālu paziņojumu par svētdienas notikumiem pirmdien izplatīja arī "Ryanair" preses dienests, nosodot Baltkrievijas varas iestāžu rīcību un nodēvējot to par "gaisa pirātismu".

Tāpat lidsabiedrība norādījusi, ka notikušā apstākļu noskaidrošanā tā sadarbojas ar Eiropas Savienību un NATO.

 

Arī Īrijas valdība vainoja Baltkrieviju lidmašīnas novirzīšanā un aicināja Briseli ieņemt stingrāku nostāju.

"Mēs nevaram ļaut šim incidentam pāriet, pamatojoties uz brīdinājumiem vai spēcīgiem paziņojumiem presei," raidorganizācijai RTE sacīja Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovnijs, uzsverot, ka nepieciešama stingrāka atbilde.

"Tā bija Īrijas aviokompānija, Polijā reģistrēta lidmašīna, pilna ar ES pilsoņiem, ceļā starp divām ES galvaspilsētām. (..) To var raksturot tikai kā aviācijas pirātismu," sacīja Kovnijs.

"Manuprāt, ES jādod ļoti skaidra atbilde, citādi mēs sniedzam visus nepareizos signālus," viņš piebilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu