Minskā kopā ar Protaseviču aizturēta arī viņa draudzene (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Tricky_Shark/Shutterstock

Minskā svētdien reizē ar Baltkrievijas opozicionāru Romānu Protaseviču aizturēta arī viņa draudzene Sofija Sapega, pirmdien paziņojusi Eiropas Humanitārā universitāte (EHU) Viļņā.

Sapega studē tieslietas EHU, kas 1992.gadā tika dibināta Minskā, bet 2004.gadā Baltkrievijas varasiestāžu spiediena dēļ bija spiesta pārcelties uz Lietuvu.

EHU pieprasījusi nekavējoties atbrīvot Sapegu, uzsverot, ka viņa aizturēta nepamatoti.

Universitāte norādīja, ka Sapega aizturēta svētdien, lidojot atpakaļ uz Viļņu uz maģistra darba aizstāvēšanu.

Sapega ir Krievijas pilsone, atklāja augstskola, aicinot nekavējoties nodrošināt viņai konsulāro palīdzību.

"Eiropas Humanitārā universitāte dara visu iespējamo, lai panāktu Sofijas Sapegas drīzu atbrīvošanu," universitātes pārstāvis Norādīja Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versijai.

Lietuvas ārlietu ministra Gabrieļus Landsberģa preses pārstāve ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka Protaseviča draudzene ir aizturēta.

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu asi nosodījušas arī Eiropas Savienības augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis un citas valstis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu