Lauksaimniecības organizācijas pieprasa Plešam atvainošanos par radio reklāmu; draud ar plašiem protestiem (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs Foto: Paula Čurkste/LETA

Vairākas Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nozari pārstāvošās organizācijas prasa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP) atvainoties par viņa vadītas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas administrētā Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) izplatīto audio reklāmu radiostacijā Eiropas hitu radio (EHR), kurā "tiek diskreditēta un publiski apmelota Latvijas lauksaimniecības nozare", informēja organizāciju pārstāvji.

Ja ministrs neatvainosies līdz 28.maija plkst.11, Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nevalstiskās organizācijas draud sekot Vācijas un Francijas lauksaimnieku piemēram, organizējot plaša mēroga lauksaimnieku protesta akcijas.

Vēstulē, ko lauksaimniecības un mežsaimniecības organizācijas nosūtījušas VARAM, komentējot EHR 20.maijā izskanējušo audio reklāmu, uzsvērts, ka "ieraksts ir rupja sabiedrības šķelšana un neiecietības kultivēšana, tīši un aizskaroši vēršoties pret lauksaimniecības nozari". Vienlaikus organizācijas uzsver, ka Latvijas lauksaimniekiem, mežsaimniekiem un tos pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām ir kategoriski nepieņemams veids, kādā ar VARAM administrētā LVAF līdzfinansējumu tiek diskreditēta un publiski apmelota Latvijas lauksaimniecības nozare.

Lai atrisinātu esošo situāciju un novērstu līdzīgu situāciju veidošanos nākotnē, lauksaimniecības un mežsaimniecības nozari pārstāvošās organizācijas pieprasa LVAF padomes priekšsēdētāja un Pleša, kā arī SIA "EHR mediju grupa" vadītāju Riharda Zaksa un Uģa Poļa publisku atvainošanos.

Vēstuli VARAM parakstījusi biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre, biedrības "Latvijas Meža īpašnieku biedrība" valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, biedrības "Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, biedrības "Latvijas Jauno zemnieku klubs" valdes priekšsēdētāja Sandra Eimane, biedrības "Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome" valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs un biedrības "Lauksaimnieku apvienība" valdes priekšsēdētājas vietnieks Andris Gargurnis.

Vienlaikus arī Zemkopības ministrija (ZM) paudusi neizpratni par publiski izskanējušajiem izteikumiem par Latvijas lauksaimniekiem, kas izskanējuši radio ēterā. Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA) norādīja, ka šis mēģinājums pretnostatīt Latvijas lauksaimniekus Latvijas sabiedrībai ir ļoti negodīgs un melīgs.

ZM nav izprotams, kā šādus apgalvojumus, kas būtisku Latvijas tautsaimniecības nozari - lauksaimniecību - pretnostata sabiedrībai, var atbalstīt no valsts budžeta līdzekļiem, kā to ir darījis LVAF. ZM aicina VARAM izvērtēt, vai šādas reklāmas ir atbalstāmas, un pārskatīt, kādiem mērķiem LVAF izlieto valsts budžeta finansējumu.

Radio atskaņotajā reklāmā teatrāla formātā iestudēta divu lauksaimnieku saruna par pesticīdu lietošanas sekām. Viens no sarunas dalībniekiem pauž argumentus par labu lietošanai, tostarp, ražas palielināšanu, otrs savukārt norāda uz negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēka veselību. Tās noslēgumā norādīts, ka to finansiāli atbalsta LVAF.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu