Rinkēvičs: Bez aktīvas rīcības Baltkrievijas režīma uzvedību ietekmēt nevarēsim (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Valsts kanceleja

"Ryanair" lidmašīnas reisa apturēšana un opozīcijas žurnālista Romana Protaseviča nolaupīšana Baltkrievijā var būt uzskatāma par terora aktu, LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš akcentēja, ka Latvija ir gatava ieņemt aktīvu pozīciju, iestājoties pret Lukašenko režīma pārkāpumiem.

Rinkēvičs norādīja, ka Eiropas reakcijai pret Lukašenko režīmu būtu jābūt skaidrai un tiešai. Šodienas lēmumu nomainīt Rīgas centrā novietoto Baltkrievijas karogu pret tā vēsturisko variantu Rinkēvičs vērtē kā svarīgu simbolisku soli opozīcijas atbalstam.

"Bija nepieciešams ne tikai kārtējais paziņojums par to, ka esam norūpējušies, ir jābūt arī Eiropas reakcijai un šāda veida simboliskiem žestiem. Tā bija Rīgas mēra iniciatīva, ko es pilnīgi atbalstu.

Mēs rēķinājāmies, ka reakcija būs, jo, kā mēs redzam, jau gandrīz gadu režīms Minskā ir absolūti neprognozējams.

Eiropas Savienības lidmašīnas piespiedu nosēdināšana Baltkrievijā pieprasa praktisku Eiropas reakciju."

"Es nevaru iedomāties, kā ar šo "pilsoni Minskā" var izveidot normālas attiecības,"

pauda ministrs.

Komentējot Latvijas diplomātu izraidīšanu no Baltkrievijas, Rinkēvičs bija tiešs un neizslēdza variantu, ka abpusējās attiecības paliks arvien saspringtākas.

"Bieži negadās, ka valsts izraida visu vēstniecības sastāvu, bet to pašu varu teikt par lidmašīnu nolaupīšanu – arī tas negādās bieži.

Bez aktīvas rīcības mēs nevarēsim ietekmēt Baltkrievijas režīma uzvedību. Mēs netaisāmies tolerēt šādus gājienus, un atbildes būs simetriskas.

Mums ir jāpatur prātā, ka arī divu Latvijas valstspiederīgo dzīvības bija nonākušas riska zonā.”

Starp trīs potenciāliem atbildes soļiem, kas varētu tik sperti Eiropas līmenī, ārlietu ministrs minēja Baltkrievijas gaisa telpas slēgšanu, aizliegumu Baltkrievijas aviokompānijām lidot uz Eiropu un, visbeidzot, plaša mēroga ekonomiskās sankcijas.

Rinkēvičs uzskata, ka sankciju pasludināšanas gadījumā Baltkrievija izjustu ievērojamu ekonomisku spiedienu, ko, iespējams, nespētu kompensēt arī dāsnās subsīdijas no Krievijas. Tas pavērtu durvis potenciālai varas nomaiņai.

"Tā nebūs demokrātija, ne tāda, kā to iztēlojamies mēs, bet vismaz kaut kāda transformācija sāksies, un tā jau ir cerība."

TVNET jau rakstīja, ka Baltkrievijas varasiestādes piespiedušas aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu veikt ārkārtas nosēšanos Minskā. Lidmašīnā atradās neatkarīgā medija "Nexta" dibinātājs Romans Protasevičs. Lidojums pārtraukts, lai arestētu 25 gadus veco žurnālistu, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Ziņots, ka Rinkēvičs ir vērsies pie satiksmes ministra ar aicinājumu aizliegt Latvijā reģistrētajām aviokompānijām izmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu