Cieņa šodien un Eiropas sākumos

Sarunu festivāls LAMPA
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Cieņu ierasts uzskatīt par mūsu sabiedrības neapšaubāmu vērtību. Kā nopelnām cieņu? Kā izpaužas cieņa pret citiem? Vai īstena saruna vispār var notikt bez cieņas? Par šiem un daudziem citiem ar cieņu (un ne tikai ar cieņu) saistītiem jautājumiem, kā zināms, jau pirms vairāk nekā 2000 gadiem plaši sprieduši senie grieķi un romieši. Vai šie priekšstati klasiskajā kultūrā un mūsdienās ir krasi atšķirīgi? Kādi tad būtu cieņas kopīgie parametri laikmetu griežos – to mēģināsim noskaidrot, apzinot dažādus cieņas izpratnes gadījumus Senajā Grieķijā un Romā.

Šajā Sarunu skolas nodarbībā runāsim un sarunāsimies gan par atsevišķām vārdu nozīmēm klasiskajās valodās (sengrieķu un latīņu), gan zināmākām un mazāk zināmām vēsturiskajām personībām, kā arī kultūras reālijām un tekstiem – tātad visu to, kas gadu simtiem ietekmējis eiropeiskās sabiedrības vērtību sistēmu. Pasākuma laikā tā dalībniekiem tiks piedāvāta unikāla iespēja izlozes veidā piekļūt pie sava cieņas izpratnes gadījuma (spārnotais teiciens, citējums, vēsturisks fakts un tamlīdzīgi) antīkajā pasaulē un tādējādi pašiem ietekmēt sarunas gaitu.

Nodarbību vadīs klasiskās filoloģijas speciālistes Ilze Rūmniece un Ilona Gorņeva. Ilze Rūmniece, Dr.philol., Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Klasiskās filoloģijas nodaļas profesore, Hellēnistikas centra dibinātāja. Pētnieciskā interese par klasisko un mūsdienu grieķu dzeju, valodu un stilu, klasisko retoriku. Ilona Gorņeva, Dr.Philol., Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Klasiskās filoloģijas nodaļas docente, antīkās literatūras pētniece, sevišķa interese par runas mākslas un kultūrpārneses jomu.

Ilze un Ilona kopā ar kolēģiem patlaban strādā pie starptautiska 16.-18. gs. dzejas antoloģijas izveides projekta, atrodot, tulkojot un komentējot Latvijas bibliotēku retumos pieejamo dzeju klasiskajās valodās. Otrs aktuālais darbs Klasiskās filoloģijas nodaļā - mūsdienīgas Latīņu – latviešu vārdnīcas izveide.

Ilzei īpašs prieks latviešu tautas dziesmas tulkot latīņu valodā, savukārt Ilona aizraujas ar antīko pēdu nospiedumu meklējumiem masu kultūrā.

Sarunu skola LAMPA ir praktisku nodarbību cikls, kas norisinās kopš 2018. gada un kuru laikā ikviens var gūt praktiskas iemaņas labākai saskarsmei ar līdzcilvēkiem. Sākot ar 2021. gada maiju, Sarunu skola LAMPA sāk sadarbību ar portālu TVNET, nodarbību tiešraidēm kļūstot pieejamām TVNET portālā. Sarunu skolu LAMPA atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Kā cieņpilni strīdēties? Vai komunikācijā vajadzīgs humors? Un vai arī laikmetīgā māksla var būt saziņas veids? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem Sarunu skolas LAMPA 2021. gada pavasara semestrī meklēs dažādi sarunu mākslā pieredzējuši lektori. Pavasara semestris turpināsies līdz jūnijam kopā deviņās nodarbībās.

Sarunu skolu LAMPA īsteno Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS kopš 2018. gada Rīgā un reģionos. Kopš 2020. gada pavasara nodarbības norisinās tiešsaistē. Pavisam līdz šim notikušas 50 nodarbības, kuras apmeklējuši ap 10 000 cilvēku.

No šī semestra jau ierasto nodarbības sesiju papildina atsevišķa saruna tās noslēgumā, kuras dalībnieki var būt gan nodarbības vadītājs un klausītāji, gan klausītāji savā starpā. Tos, kuri vēlēsies turpināt sarunu ar Ilonu un Ilzi un citiem nodarbības apmeklētājiem jau mazākā lokā, aicināsim pievienoties video sazvanam Zoom sapulces formātā savstarpējai viedokļu apmaiņai.

Plašāka informācija par plānotajām nodarbībām, kā arī jau notikušo nodarbību ieraksti pieejami https://festivalslampa.lv/lv/sarunu-skola/sarunu-skola.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu