Lūk, kāpēc vakcīnas tiek injicētas plecā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: Unsplash

Jau miljoniem cilvēku visā pasaulē ir uzrotījuši piedurknes, lai saņemtu pirmo vai otro vakcīnu pret nu jau vienu no pasaulē slavenākajām ligām – Covid-19. Viens jautājums – kāpēc vakcīna tiek ievadīta plecā, nevis, piemēram, ķermeņa mīkstākajā daļā?

Profesionāla māsiņa un divu zinātkāru bērnu māte Libija Ričardsa izdevumā “The Conversation” beidzot nesusi lāpu neziņas tumsībā, atbildot uz šo jautājumu.

Ir vērts uzreiz atzīmēt, ka lielākā daļa vakcīnu (bet ne visas) tiek ievadītas muskulī. To dēvē par intramuskulāro injekciju. Dažas vakcīnas, piemēram, rotavīrusa vakcīna, pacientam tiek dotas orāli. Savukārt citas vakcīnas tiek ievadītas zem ādas. Tiesa, lielāko daļu vakcīnu pacients saņem muskulī.

Kāpēc muskulis ir tik svarīgs un vai ir nozīme injekcijas vietai? Kā arī – kāpēc parasti dūrienu saņem pleca muskulis jeb deltveida muskulis?

Muskuļos ir imūnsistēmas šūnas

Muskuļi ir labākā vakcīnas ievadīšanas vieta, jo muskuļaudi satur nozīmīgas imūnsistēmas šūnas. Šīs šūnas atpazīst antigēnu jeb nelielu vīrusa vai baktērijas daļiņu, kas izraisa imūnsistēmas reakciju. Covid-19 vakcīnas gadījumā drīzāk gan tiek nodota informācija, lai organismā varētu veidoties antigēni. Imūnsistēmas šūnas muskulī savāc šos antigēnus un nogādā uz limfmezgliem.

Vakcīnas ievadīšana muskulī liek tai palikt uz vietas, ļaujot imūnsistēmas šūnām brīdināt citas imūnsistēmas šūnas un sākt darbu.

Kad imūnsistēmas šūnas muskulī ir atpazinušas vakcīnu, tās nogādā antigēnus uz limfas ceļiem, pa kuriem tie nonāk limfmezglos. Limfmezgli ir viena no imūnsistēmas galvenajām daļām. Tajos atrodas vēl vairāk imūnsistēmas šūnu, kas atpazīst antigēnus un sāk imūnsistēmas procesu, kura laikā veidojas antivielas.

Limfmezgli parasti atrodas tuvu vietām, kur tiek injicēta vakcīna. Piemēram, daudzas vakcīnas tiek injicētas plecā, jo netālu no tā – padusē – atrodas limfmezgli.

Muskuļi lokalizē vakcīnas reakcijas

Muskuļaudi tiecas lokalizēt vakcīnas reakcijas, tāpēc vakcīnas injekcija plecā var beigties ar lokālu iekaisumu vai sāpēm injekcijas vietā.

Ja vakcīnas tiek injicētas taukaudos, palielinās iekaisuma un nepatīkamu sajūtu risks, jo taukaudi ir slikti apasiņoti. Rezultātā dažas vakcīnas sastāvdaļas tiek slikti absorbētas.

Vēl viens noteicošs vakcinācijas vietas izvēles faktors ir muskuļa lielums. Pieaugušajiem un bērniem, kas vecāki par 3 gadiem, vakcīna tiek injicēta plecā. Jaunākiem bērniem savukārt vakcīna tiek injicēta augšstilba vidusdaļā, jo pleca muskuļi viņiem ir mazāki un nepilnīgi attīstīti.

Vakcinācijas vietas izvēlē zināmu lomu spēlē arī pieejamība. Vai vari iedomāties, ka katru reizi, dodoties vakcinēties, būtu jāstīvē nost bikses? Piedurknes uzrotīšana ir daudz ērtāka un mazāk mulsinoša.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu