Mali armijas aizturētie prezidents un premjers atkāpjas no amatiem (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Amadou Keita/File Photo

Mali pagaidu prezidents Ba Ndau un premjerministrs Moktars Uans trešdien atkāpās no amatiem divas dienas pēc tam, kad viņus aizturēja armija.

Ndau un Uans vadīja pagaidu valdību, kas tika izveidota pēc pērnā gada augustā notikuša puča, kura dēļ Mali draudēja reģionālas sankcijas. Viņi atkāpās, klātesot vidutājiem, kuri apmeklēja armijas bāzi, kur pēc aizturēšanas atrodas abi pagaidu līderi.

Rietumāfrikas valstu ekonomikas kopienas (ECOWAS), Āfrikas Savienības un ANO misijas Mali (MINUSMA) vidutāju delegācijas loceklis pastāstīja, ka Mali pagaidu līderi faktiski atkāpušies jau pirms vidutāju ierašanās.

Delegācija pēc tam runāja ar huntas vadītāju Asimi Goitu, kurš pagaidu valdībā ieņem viceprezidenta amatu.

Goitas īpašais padomnieks Baba Sise sacīja, ka Ndau, Uans un citi pirmdien aizturētie pagaidu valdības locekļi tiks atbrīvoti, bet tas notiks "pakāpeniski acīmredzamu drošības apsvērumu dēļ". Atbrīvošanas termiņi netika minēti.

Jau ziņots, ka Mali armija, neapmierināta ar izmaiņām valdībā, pirmdien aizturēja valsts prezidentu un premjerministru un aizveda viņus uz armijas nometni.

Aizturēšana notika pēc pirmdienas pēcpusdienā veiktām izmaiņām pagaidu valdībā. Lai gan armijas kontrolē palika stratēģiski nozīmīgi ministru portfeļi, amatus zaudēja divi puča līderi - aizsardzības ministrs Sadio Kamara un drošības ministrs pulkvedis Modibo Kone.

ANO, Āfrikas Savienība, Rietumāfrikas valstu ekonomikas kopiena (ECOWAS), Eiropas Savienība (ES), ASV un Lielbritānija nosodīja Mali prezidenta un premjera aizturēšanu un pieprasīja viņiem nodrošināt "tūlītēju un beznosacījumu brīvību".

ANO Drošības padome ārkārtas sanāksmē aicināja atbrīvot aizturētos un atjaunot civilistu vadītu pāreju, kas paredz 18 mēnešu laikā pēc augustā notikušā puča sarīkot vēlēšanas un atjaunot konstitucionālo iekārtu.

Drošības padome tomēr neapsprieda sankciju noteikšanu un nenosauca prezidenta un premjera aizturēšanu par apvērsumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu