Kols: ES sankcijām pret Minskas režīmu jāmēģina netrāpīt ierindas iedzīvotājiem (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jāvērš sankcijas pret Baltkrievijas režīmu, vienlaikus mēģinot mazāk skart ierindas iedzīvotājus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Politiķis atzina, ka ES process sankciju noteikšanā ir lēnāks par lēmumiem, kas saistīti ar gaisa telpas slēgšanu. Mērķētām sankcijām ir jābūt kopīgam ES lēmumam, skarot tās jomas, kas ietekmē Minskas režīma turību, bet "mazāk sit" pa Baltkrievijas ierindas iedzīvotājiem.

Vērā būtu jāņem arī Krievijas intereses. Kols sacīja, ka

Krievijai atsevišķas ES sankcijas varētu būt izdevīgas, mēģinot pārņemt noteiktus Baltkrievijas uzņēmumus, par ko līdz šim interesi izrādījuši Krievijas oligarhi.

Šādu uzņēmumu vidū ir kāliju pārstrādājošas ražotnes. Tāpat jāsaprot, ka Krievija, kārtējo reizi saņemot palīdzības lūgumu no Baltkrievijas, varētu pieprasīt sev kaut ko pretim.

Pagaidām esot grūti spriest, kādas tieši sankcijas varētu tikt vērstas pret Baltkrieviju, jo jāņem vērā virkne faktoru. Tāpēc Kols cer, ka ES ir cilvēki, kas labi pārzina, kādas ir Aleksandra Lukašenko pietuvinātās personas un uzņēmumi, kas palīdz uzturēt režīmu.

"Sankcijas ir vajadzīgas, bet jāizvairās no lielgabala šaušanas pa zvirbuli. Jārēķinās, ka viena otra sankcija var radīt situāciju, kas progresē uzņēmuma pārņemšanu no Krievijas oligarhu puses. Šie riski jāizvērtē ES," sacīja Kols.

Kontekstā ar iespējamo sankciju negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību Kols pauda, ka Baltkrievija un Krievija ir nestabils tirgus un, vēloties tajā strādāt, ir jārēķinās ar riskiem.

Jau vēstīts, ka Eiropadome šīs nedēļas sākumā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome šādi atbildēja uz pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, kas tika veikta ar mērķi aizturēt Baltkrievijas opozīcijas žurnālistu.

Reaģējot uz minēto notikumu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Saistībā ar to Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis 24.maijā izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti. Savukārt reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas Ārlietu ministrija informēja Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu