Vācija atzīst genocīdu Namībijā (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Christian Mang/File Photo

Vācija piektdien atzina, ka koloniālās okupācijas laikā pastrādājusi genocīdu Namībijā un solīja šai Āfrikas dienvidrietumu valstij piešķirt vairāk nekā miljardu eiro kā palīdzības projektu finansējumu.

No 1906. līdz 1908.gadam vācu kolonizatori Namībijā nogalināja vairākus desmitus tūkstošus pamatiedzīvotāju. Vēsturnieki to nodēvējuši par 20.gadsimta pirmo genocīdu.

"Mēs tagad šos notikumus oficiāli sauksim tā, kādi tie ir, skatoties no mūsdienu perspektīvas, - par genocīdu," sacīts Vācijas ārlietu ministra Heiko Māsa paziņojumā.

"Ņemot vērā Vācijas vēsturisko un morālo atbildību, mēs lūgsim piedošanu Namībijai un upuru pēctečiem par pastrādātajām zvērībām," piebildis Māss.

"Atzīstot, ka upuriem sagādātas neizmērojamas ciešanas", Vācija atbalstīs Namībijas "atjaunošanu un attīstību" ar finanšu programmu 1,1 miljarda eiro apmērā, pavēstījis ministrs.

Vienošanās par to, ka Vācija atzīs notikušo par genocīdu un sniegs finanšu palīdzību, panākta abu valstu sarunās, kas ilga piecus gadus.

1,1 miljardu eiro Namībija saņems 30 gadu laikā, sacījis kāds sarunām tuvs avots.

Tagadējā Namībija bija Vācijas kolonija no 1884. līdz 1915.gadam, tolaik tās nosaukums bija Dienvidrietumu Āfrika. No 1904. līdz 1908.gadam herero un namu tautu sacelšanās laikā Vācijas koloniālais karaspēks nogalināja apmēram 70 000 šo tautu pārstāvju.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu