Izraēlas ārlietu ministrs ieradies Kairā, lai apspriestu pastāvīgu pamieru starp Izraēlu un "Hamas"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Izraēlas ārlietu ministrs Gabi Aškenazi svētdien ieradies Kairā, lai ar Ēģiptes kolēģi Samehu Šukriju apspriestu pastāvīga pamiera noslēgšanu starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo islāmistu grupējumu "Hamas".

Aškenazi tviterī norādīja, ka šī ir pirmā Izraēlas ārlietu ministra oficiālā vizīte Ēģiptē 13 gadu laikā.

"Mēs apspriedīsim pastāvīga pamiera nodibināšanu ar "Hamas", mehānismu humānās palīdzības sniegšanai un Gazas atjaunošanai," paziņoja Aškenazi.

Viņš arī uzsvēra, ka Izraēlas valdība ir apņēmības pila panākt "Hamas" sagūstīto izraēliešu atgriešanos.

Ēģiptei bija izšķiroša loma pamiera panākšanai starp Izraēlu un "Hamas", izbeidzot 11 dienu ilgo karadarbību, kuras laikā no 10.maija līdz 21.maijam Izraēlas gaisa triecienos tika nogalināti apmēram 250 palestīniešu Gazas joslā, bet no Gazas joslas raidītas raķetes nogalināja 12 cilvēkus Izraēlā.

Augsta ranga Ēģiptes drošības dienestu amatpersonas ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka "Hamas" līderis Ismails Hanijehs arī ieradīsies Kairā uz sarunām, bet plašāku informāciju atteicās sniegt.

Tikmēr Izraēlā un okupētajās palestīniešu teritorijās svētdien tiek gaidīta ierodamies Ēģiptes delegācija ar augsta ranga drošības dienestu amatpersonām, tostarp Ēģiptes izlūkdienesta vadītāju Abasu Kamelu.

Delegācijai uzticēts apspriest ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un varasiestādēm "pastāvīga pamiera nodibināšanu un jaunākos notikumus palestīniešu frontē," AFP atklāja Ēģiptes amatpersonas.

Amatpersonas atklāja, ka Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi uzticējis Kamelam arī politisko domstarpību izlīdzināšanu starp "Hamas" un Rietumkrastā valdošo palestīniešu kustību "Fatah".

Palestīnieši savās politiskajās nostādnēs ir sašķelti starp "Hamas" un "Fatah", taču politologi uzskata, ka pēdējā eskalācija Izraēlas un palestīniešu konfliktā ir veicinājusi vienotību starp palestīniešiem.

Jau vēstīts, ka Izraēlas un Gazas joslas militārais konflikts ar sen nepieredzētu intensitāti atsākās 10.maijā, pēc tam kad Gazas joslas kaujinieki Jeruzalemes virzienā bija raidījuši tāla darbības rādiusa raķetes. Vēl četras dienas pirms tam jau bija izraisījušās sadursmes Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā Izraēlas policijas un palestīniešu protestētāju starpā. Spriedzi saasināja policijas brutālā taktika mošejas kompleksā un ebreju kolonistu draudi anektētajā Austrumjeruzalemē izlikt no mājām palestīniešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu