Krievijā tiesa apcietina opozicionāru Pivovarovu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijā Krasnodaras tiesa trešdien bijušajam opozīcijas kustības "Atvērtā Krievija" izpilddirektoram Andrejam Pivovarovam kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas izmeklētājs tiesai skaidroja, ka aizdomās turētajam lietā par ārvalstu nevalstiskās organizācijas darbību, kas Krievijā atzīta par nevēlamu, "Krasnodarā nav pastāvīgas dzīves vietas, viņš var slēpties un turpināt nodarboties ar noziedzīgu darbību - apdraudēt konstitucionālās iekārtas pamatus, valsts aizsardzības spējas un drošību".

Tiesa izmeklētāja lūgumu apmierināja. Pivovarovam apcietinājums noteikts līdz 31.jūlijam.

Jau vēstīts, ka Sanktpēterburgas lidostā Polijas aviokompānijas LOT lidmašīnai, kurai bija paredzēts izlidot uz Varšavu un kas jau bija sasniegusi skrejceļu, pirmdienas vakarā tika dots rīkojums atlikt izlidošanu. Lidmašīnā iekāpa policisti un aizturēja Pivovarovu.

39 gadus vecais Pivovarovs ziņoja, ka viņš aizturēts saistībā ar agrāko darbību likvidētās opozīcijas organizācijas "Atvērtā Krievija" izpilddirektora amatā.

Varasiestādes otrdien paziņoja, ka Pivovarovs apsūdzēts par dalību "nevēlamā organizācijā". Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests līdz sešiem gadiem ilgs cietumsods.

Trimdā dzīvojošā Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska finansētā opozīcijas organizācija "Atvērtā Krievija" 27.maijā pārtrauca darbību un slēdza visas nodaļas reģionos. Visi kustības biedri tika izslēgti no organizācijas, bet viņu dalība anulēta, lai izvairītos no iespējamām vajāšanām.

Pivovarovs uzskata, ka fakts, ka viņš aizturēts pēc organizācijas likvidēšanas, ir pilnīgas nelikumības pazīme.

"Atvērtā Krievija" tika izveidota 2001.gadā pēc Hodorkovska iniciatīvas.

Lēmums par organizācijas darbības apturēšanu pieņemts laikā, kad Krievijas varasiestādes, tuvojoties septembrī gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām, pastiprina spiedienu pret režīma oponentiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu