Astravjecas atomelektrostacijai izdota licence pirmā reaktora rūpnieciskai izmantošanai (4)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas atomelektrostacija Astravjecā
Baltkrievijas atomelektrostacija Astravjecā Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā uzceltajai Astravjecas atomelektrostacijai (AES) izdota licence pirmā reaktora rūpnieciskai izmantošanai, trešdien paziņojusi Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Kodoldrošības un radiācijas drošības departamenta ("Gosatomnadzor") vadītāja Olga Lugovska.

Kā, komentējot šo informāciju, norādījis Lietuvas Valsts kodoldrošības inspekcijas (VATESI) priekšnieks Mihails Demčenko,

Baltkrievija nolēmusi uzsākt rūpniecisku elektroenerģijas ražošanu, lai gan joprojām nav atrisinājusi visas drošības problēmas.

Pēc viņa teiktā, kaimiņvalsts institūcijas visu uzmanību koncentrējušas nevis uz drošības problēmu risināšanu, bet uz ražošanas grafika ievērošanu, un šāda attieksme kodolenerģētikā nav pieļaujama.

VATESI uzsver, ka licences izsniegšana nemaina inspekcijas nostāju - Astravjecas AES darbība ir jāaptur un jāatrisina drošības problēmas. Pēdējo vēstuli ar šādu prasību tā Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijai nosūtījusi marta beigās, bet joprojām nav saņēmusi atbildes uz jautājumiem par spēkstacijas atrašanās vietas izvēli un novērtējumu, AES noturību pret iespējamu lielas komerciālās lidmašīnas avāriju, kā arī seismisko noturību un citām drošības problēmām.

Astravjecas atomelektrostacijā, kas uzcelta netālu no Lietuvas robežas, būs divi reaktori, katrs ar 1200 megavatu jaudu. Sākotnēji pirmo energobloku ekspluatācijā nodot bija plānots jau 2018.gadā un otro - 2020.gadā, bet šie termiņi tika pārcelti.

Pirmais reaktors, kurā ielādētas 163 kodoldegvielas kasetes, tika iedarbināts pagājušā gada 20.augustā, 22.decembrī sākta tā rūpnieciska izmēģināšana.

AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecība tiek finansēta par Maskavas piešķirta aizdevuma līdzekļiem.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu