Baltkrievija paziņo par "atbildes sankcijām" pret ASV (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ilustratīvs foto.
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ilustratīvs foto. Foto: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS/File Photo

Baltkrievija ceturtdien paziņojusi, ka Savienotajām Valstīm būs jāsamazina ASV vēstniecības diplomātiskais un tehniskais personāls, Minskai tādējādi reaģējot uz Vašingtonas sankcijām.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija arī pavēstījusi, ka anulēta atļauja darbībai valstī, kas izsniegta ASV Starptautiskās attīstības aģentūrai (USAID).

Paziņojumā, ko izplatījis ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs, teikts, ka Savienotajām Valstīm būs jāsamazina savs Baltkrievijā strādājošais diplomātiskais un administratīvai personāls un ka turpmāk vīzu izsniegšanas procedūras ASV pilsoņiem būšot stingrākas.

Sīkākus paskaidrojumus Glazs nav sniedzis.

Aprīlī Vašingtona paziņoja, ka atjauno sankcijas pret deviņiem Baltkrievijas valstij piederošiem uzņēmumiem, jo autoritārais Aleksandra Lukašenko režīms ignorējis aicinājumus atbrīvot politieslodzītos, kas nonākuši cietumos, varasiestādēm nežēlīgi apspiežot protestus, kurus pērn izraisīja prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikācija.

Atjaunotās sankcijas spēkā stājās ceturtdien.

Glazs uzsvēris, ka ASV sankcijas kaitēšot vienīgi ierindas Baltkrievijas pilsoņiem.

"Šīs darbības ir nelikumīgas, ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, un to mērķis ir spiediena izdarīšana uz suverēnu valsti," teikts paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā ASV paziņoja, ka vērsīs pret Minsku jaunas sankcijas reaģējot uz lidsabiedrības "Ryanair" piespiedu nosēdināšanu Minskā.

Kā ziņots, kārtējo starptautiskā sašutuma vētru Baltkrievija izsauca 23.maijā, piespiežot Minskā nosēsties "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu trimdā dzīvojošo baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu