Apcietināts un ievēlēts: kā Lembergs pildīs savus deputāta pienākumus? (59)

Jorens Jakovļevs
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsūdzētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim pirmās instances tiesa pasludina saīsināto tiesas spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā.
Apsūdzētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim pirmās instances tiesa pasludina saīsināto tiesas spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aivara Lemberga vadītās partijas "Latvijai un Venstpilij" (L&V) uzvara pašvaldību vēlēšanās Ventspilī ir likumsakarīga, taču paša Lemberga turpmākā iesaiste politiskajos procesos lielā mērā atkarīga no Tieslietu ministra un politiskā oponenta Jāņa Bordāna (JKP) spējām juridiskā veidā ierobežot ilglaicīgā Ventspils mēra darbu.

Politoloģe un bijusī politiķe Ilga Kreituse pauda, ka vēlēšanu rezultāti Ventspilī nav bijis pārsteigums un Lemberga saraksta uzvara vērtējama kā likumsakarīgs iznākums.

"Ar vienu lamāšanos no Kristovska kunga puses un tukšiem apvainojumiem nevar vinnēt pretinieku.

Man šķiet, ka tie, kas bija nostājušies pret šīs partijas (L&V) sarakstu iedomājās, ka var ar tukšiem vārdiem apsteigt partiju ar daudziem argumentiem.

Šeit runa nav par veiksmīgu Lemberga uzstāšanos vai labi izpildītu kampaņu, bet gan par viņa pretinieku bezspēcību cīņā ar tādu pretinieku kā Lembergs.

Nolieguma un negativitātes vietā oponentiem būtu vajadzējis nākt klajā ar skaidru vīziju pārmaiņām pilsētā," komentēja eksperte.

“Ventspilnieki skaidri redz tās negatīvās izmaiņas, kas ir notikušas pilsētā, kas ir saistītas ar ostu un vairāku JKP deputātu kampaņu. Nevajag gaidīt, ka pašvaldību vēlēšanu cīņas būs par ideoloģu un, teiksim, Eiropas naudas sadalīšanu.

Pašvaldībā cilvēkus interesē ikdienišķi jautājumi, kā nekustamā īpašuma nodoklis un ielu stāvoklis, par ko Ventspilī jautājumu nav.”

Komentējo ievēlētā Lemerga praktisku iesaisti pašvaldības darbā, Kreituse norāda, ka šī nav pirmā reize, kad vēlētu amatu Latvijā ieņem cilvēks, kurš atrodas ieslodzījumā.

“5. Saeimas laikā visu sasaukuma laiku viens deputāts atradās pirmstiesas apcietinājumā un tas bija Alfrēds Rubiks. Precedents mums ir, bet mūsdienās ir mainījusies tehniskā situācija, kas pieļauj attālinātu darbu.

Šī būs savdabīga Tieslietu ministra Bordāna kunga politisko spēju pārbaude, vai ministrija spēs izdomāt mehānismu kā nepieļaut to, ka Lembergs, kaut attālināti, bet piedalās domes darbā.

To būs interesanti vērot un tā būs jauna situācija Latvijā. Šī nav pirmā reize, kad tiek ievēlēts cilvēks, kas atrodas apcietinājumā un droši vien nebūs pēdējā."

Politologs Jānis Ikstens Ventspils vēlēšanu rezultātus vērtē no kritiskākas perspektīvas, norādot, ka L&V sniegums tajās iezīmē pakāpenisku popularitātes sarukumu.

"Viņi ir zaudējuši astoņus procentpuntkus, kas iezīmē skaidru atbalsta zudumu. Tās ir ne pirmās vēlēšanas, kad “Latvijai un Ventspilij” atbalsts krīt un šobrīd tas sasniedz tikai nedaudz vairāk kā pusi no balsotājiem."

Spekulējot par Lemberga nākotni, eksperts savos izteikumos bija piesardzīgs.

"Situācija ir jokaina un es neredzu veidu kā to varētu atrisināt.

Tas vispirms ir juridisks jautājums vai šāda situācija ir iespējama, jo ir acīmredzams, ka vairākas mēra amata funkcijas, kā iedzīvotāju satikšanu un lēmumu pieņemšanu, neiet kopā ar cietuma drošības režīmu," pauda Ikstens.

"Pēc jēgas vai nu viņš sēž cietumā un viņam šī iespēja ir liegta vai arī viņš darbojas uz brīvām kājām. Es nezinu vai ir iespējams mainīt esošo drošības līdzekli, nosakot kādu atvieglojumu.

Tomēr, Latvijas juristi ir gudri un ko tik viņi tur neizdomās."

Kā ziņots, apcietinātā Lemberga pārstāvētā partija "Latvijai un Ventspilij" pašvaldību vēlēšanās spējusi saglabāt balsu vairākumu Ventspilī, taču nākamajā domes sasaukumā tā strādās šaurākā lokā, vēlēšanu rezultātā iegūstot septiņus deputātu mandātus, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

No šīs partijas saraksta domē ievēlēti Lembergs, Jānis Vītoliņš, Didzis Ošenieks, Blumbergs, Kristīne Lemberga, Igeta Gredzena un Andris Grigalis.

"Latvijas attīstībai" Ventspils domē pārstāvēs Edgars Čeporjus un Normunds Pūpols, "Jaunās vienotības" un Latvijas Reģionu apvienības kopīgo sarakstu - Ģirts Valdis Kristovskis un Dace Korna, Jauno konservatīvo partiju - Bruno Jurševics, bet Nacionālo apvienību - Kārlis Vočtavs.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu