Pie koalīcijas veidošanas sarunām Talsu novadā ķersies nākamnedēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Talsu novada mēra kandidāte, pašreizējā Talsu novada pašvaldības vadītāja Sandra Pētersone piedalās Talsu novada pašvaldības vēlēšanās 854.vēlēšanu iecirknī Virbu pagastā.
Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Talsu novada mēra kandidāte, pašreizējā Talsu novada pašvaldības vadītāja Sandra Pētersone piedalās Talsu novada pašvaldības vēlēšanās 854.vēlēšanu iecirknī Virbu pagastā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Arī nākamā sasaukuma Talsu novada dome būs sadrumstalota, bet koalīcijas izveides sarunas plānots sākt nākamnedēļ, atzina Nacionālās apvienības (NA) saraksta līdere, līdzšinējā Talsu domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone, kura gan savā sarakstā atkritusi uz trešo vietu, priekšā palaižot Rojas novada domes priekšsēdētāju Evu Kārkliņu un Talsu Valsts ģimnāzijas direktoru un deputātu Gundaru Sebri.

NA vēlēšanās jaunajā Talsu novadā ieguvusi piecus deputātu mandātus no 19, līdz ar to tai jāmeklē sabiedrotie koalīcijā.

Pētersone savu noslīdēšanu vēlēšanu sarakstā skaidroja ar to, ka pēc administratīvi teritoriālās reformas Talsu novadam pievienojas vēl trīs novadi, tādēļ vēlētāji rūpējušies par savu cilvēku pārstāvniecību lielajā novadā. "Partija novada domes priekšsēdētājas amatam ir nominējusi mani, taču sarunās redzēsim, kā tās virzīsies," sacīja Pētersone.

Viņa izteica pateicību katram novada iedzīvotājam, kurš piedalījās vēlēšanās. Analizējot vēlēšanu rezultātus, Pētersone sacīja, ka NA ir stabils un prognozējams, tādēļ arī apvienība ieguvusi piecas balsis.

Savukārt tas, ka jaunā dome arī nākamos četrus gadus būs sadrumstalota, bijis jau iepriekš prognozējams un gaidāms. "No visiem sešiem sarakstiem ir ievēlēti deputāti, kuri ir gatavi strādāt. Jau rīt sāksim sarunas par turpmāk novadā darāmajiem darbiem," teica Pētersone.

Līdzšinējie Talsu novada domes opozicionāri "Mēs - Talsiem un novadam", kas šajās vēlēšanās ieguvuši otru lielāko balsu skaitu aiz nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", vēlētos strādāt komandā, sacīja "Mēs - Talsiem un novadam" līderis Edgars Zelderis.

Viņš uzsvēra, ka "Mēs - Talsiem un novadam" ir gatavi runāt ar ievēlētajiem deputātiem no visām piecām pārējām partijām un "sarkanās līnijas" nevelk. "Mēs esam gatavi runāt ar visiem, taču mums ir atsevišķi nosacījumi, proti, izpildvaras zemā darba kvalitāte. Redzēsim, vai arī citiem ievēlētajiem deputātiem ir līdzīgs viedoklis," sacīja Zelderis.

Viņa ieskatā, "Mēs - Talsiem un novadam" vajadzētu būt pie varas, jo visos trijos vēlēšanu iecirkņos Talsos partija ir pārliecinoši uzvarējusi, bet Zelderis no pēdējās vietas sarakstā ir iebalsots uz pirmo. "Būtu labi, ja to enerģiju, ko mēs ieguldām opozīcijas darbā, mēs varētu veltīt kopīgam darbam," pauda Zelderis.

Jau ziņots, ka Talsu novada domes jauno sastāvu veidos sešu partiju deputāti, tostarp līdzšinējās domes priekšsēdētājas Sandras Pētersones pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA) saņems piecus no 19 mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Bez Pētersones no NA pie mandāta tika arī pašreizējā Rojas novada domes priekšsēdētāja Kārkliņa, Talsu novada deputāts, Talsu Valsts ģimnāzijas direktors Sebris, kultūras ministra ārštata padomnieks Gaidis Bērziņš, kā arī Stendes pilsētas, Lībagu, Strazdes un Virbu pagasta pārvaldes vadītājs Andis Āboliņš.

Saraksts "Mēs - Talsiem un novadam" tikuši pie četriem mandātiem, un tos iegūs partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Zelderis un Talsu novada domes deputāti Lauris Pīlēģis, Ilva Norenberga un Kalvis Kalniņš.

"Jaunā vienotība" (JV) un kopā startējušās partijas "Talsu novada attīstībai" un "Latvijas attīstībai" katra ieguvusi trīs mandātus. No JV ievēlēti Kolkas pagasta pārvaldes vadītājs Aldis Pinkens, SIA "LM Auto" prokūrists Māris Rozenbergs un Dundagas novada pašvaldības deputāte Andra Grīvāne. Tikmēr "Talsu novada attīstībai" un "Latvijas attīstībai" kopīgo sarakstu pārstāvēs Talsu vicemērs Andis Astrātovs, novada domes deputāts Oļegs Solovjovs un Lauku atbalsta dienesta Ziemeļkurzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītāja Juzefa Kļava.

Vēl pa diviem mandātiem ieguva Latvijas Zaļā partija (LZP) un Latvijas Zemnieku savienība (LZS). LZP jaunajā Talsu novada domē pārstāvēs pašnodarbinātais Ainis Stūrmanis un VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" personāla vadītāja - lietvede Ieva Brūna, savukārt no LZS mandāts tiks Talsu vicemēram Dainim Karolam un Talsu novada domes sporta komisijas priekšsēdētājam Almantam Kalniņam.

Kā ziņots, no 30 983 balsstiesīgajiem Talsu novadā vēlēt devās 29,32% jeb 9083 iedzīvotāji. Sešiem politisko spēku sarakstiem pārvarot 5% robežu, jaunais novada domes sastāvs būs sadrumstalots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu