Politiskās intrigas Daugavpils domē; kādas perspektīvas ir nākamajam sasaukumam (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils domes ēka.
Daugavpils domes ēka. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Otrajā lielākajā Latvijas pilsētā Daugavpilī vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" ar Andreju Elksniņu priekšgalā. Domē iekļuvuši pieci saraksti. Elksniņam, kopā ar vienīgo Latvijas Krievu savienības deputātu balsu pietiek, lai izveidotu koalīciju. Domē gandrīz izdevās iekļūt Aleksandra Mirska partijai "Alternative", kas vēlētājus zvejoja, mikrorajonos, iedzīvotājiem dāvinot paša ražotās sejas aizsargmaskas. Pat 3% robežu nepārsniedza ZZS, kas saraksta galvgalī bija ielikuši populāro Daugavpils universitātes prorektoru.

Pēc iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām domē gājis raibi. Trīs apvērsumi un četri mēri. Viens amatā nonācis pat divas reizes. Tāda ir pēdējo četru gadu statistika Latvijas otrajā lielākajā pilsētā Daugavpilī.

Vispirms varu Daugavpilī pārņem "Saskaņa". Par mēru kļūst Elksniņš, par vietnieku - Eigims. Jau pēc diviem mēnešiem Eigims sarīko apvērsumu, Elksniņu gāž un pats kļūst par mēru. Viņš amatā nostrādā gadu, kad deputāti viņu atlaiž. 2019.gada beigās mēra krēslā atkal iesēžas Elksniņš un tajā noturas pusgadu. Viņu nomaina Igors Prelatovs. Haoss domes vadībā atsaucas arī uz sasteigtiem un brīžiem neloģiskiem lēmumiem pilsētā.

Jaunais Smiltenes ielas pārvads ir uzskatāms piemērs tam, kā pēdējos gados saimniekots Daugavpilī. Sākumā projektā bija ieplānots šīs mājas nojaukt un cilvēkiem izmaksāt kompensācijas.

Rezultāts ir tāds, ka tilts ir uzbūvēts, mājas nav nojauktas. Kompensācijas nav samaksātas.

13,5 miljonu eiro dārga būve uzcelta burtiski priekšā vairākām privātmājām. Lai gan būvniecības dokumentācijā tās bija plānots nojaukt un iedzīvotājiem izmaksāt sāpju naudu. Šobrīd iedzīvotāji tiesājas pret tilta nodošanu ekspluatācijā. Mums zināms, ka ar juridisku padomu viņiem palīdzējis arī Andrejs Elksniņš. Šī gada 12.februārī tiesā Rēzeknē lieta noraidīta. Aprīlī tā nonākusi apgabaltiesā Rīgā.

Šā sasaukuma laikā KNAB Daugavpils domē bijis divreiz. Un abas reizes aizturēts tieši Eigims. 2018.gadā par iespējama kukuļa pieņemšanu 6000 eiro apmērā. 2019.gadā par 10 000 eiro kukuli un nelikumīgi glabātām patronām. Vēl Valsts valodas centrs viņu sodījis par nepietiekošām valsts valodas zināšanām. Šogad Eigims atkal nomainījis partiju un vēlēšanās startēja no Kristīgi demokrātiskās savienības.

Priekšvēlēšanu debatēs viņš nepiedalījās un arī uz Nekā personīga zvaniem neatsaucās.

Pēc varas zaudēšanas Rīgā "Saskaņas" līderis Elksniņš sola pārliecinošu uzvaru Daugavpilī. Abus pret viņu vērstos apvērsumus sauc par pretinieku kampaņām, kas pretojās Saskaņas reformām tīrīt pašvaldības kapitālsabiedrības. Iepriekš pārējie domnieki tieši otrādi - Elksniņam pārmeta sev pietuvināto uzņēmēju projektu lobēšanu.

2018.gadā viens no "Saskaņas" Daugavpils domes deputātiem Valērijs Kononovs pusgadu kā konsultants pastrādājis arī “Rīgas satiksmē”. Nodaļā, kuru vadījis “Rīgas satiksmes” krimināllietā aizdomās turamais, nu jau nelaiķis Jānis Volkinšteins. Kā liecina amatpersonas deklarācija,

domnieks saņēmis vairāk nekā 10 tūkstošus eiro par to, ka pētījis, kā Rīgai un Daugavpilij sadarboties autobusu pirkšanā.

Ilggadējs domnieks un arī domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe pirms četriem gadiem startēja no saraksta “No sirds Latvijai”, kas Daugavpilī izgāzās. Tagad sola atgriezties un izmantot savas zināšanas, kā politiķi piesedzot vietējo uzņēmēju intereses pašvaldības iepirkumos.

Dzalbe arī izdod laikrakstu MILLION. Šonedēļ Daugavpilī iedzīvotāji savās pastkastītēs saņēma viltotu laikraksta eksemplāru, kurā vietējiem ieteikts nebalsot par "Saskaņu", “Mūsu partiju” un Pēteri Dzalbi. KNAB apstiprina, ka saņemts iesniegums par šo izdevumu un sākta pārbaude.

Kā sakārtot korumpēto vidi pilsētā, savs plāns esot Aivaram Barševskim. Daugavpils universitātes prorektors esot ilgi domājis, vai piekrist ZZS uzaicinājumam startēt vēlēšanās. Politikā sola izmantot pieredzi, ko ieguvis, gatavojot iepirkumus universitātē. Tur, izmantojot KNAB ieteikumus, izveidojis sistēmu, kur iepirkumus sarunāt neesot iespējams. Priekšvēlēšanu kampaņā viņam ar bezmaksas reklāmu palīdzējusi Izglītības ministre, kuras reforma solīja likvidēt Daugavpils universitāti.

Atšķirībā no Rīgas, kur Baltkrievijas vēstniecība pēc pagājušās nedēļas diplomātiskā skandāla no Latvijas ir izvākusies, Daugavpilī strādājošais Baltkrievijas konsuls joprojām ierodas darbā. Un sarkanzaļais karogs plīvo augstu mastā.

Kā liecina šīs fotogrāfijas, 26.maijā arī pie Daugavpils domes ēkas ticis uzvilkts Baltkrievijas zaļi sarkanais karogs. Tas noticis divas dienas pēc Rīgas mēra un ārlietu ministra veiktās karogu maiņas pie Ministru kabineta. Neoficiāla informācija liecina, ka Daugavpils mērs Prelatovs esot devis rīkojumu komunālās saimniecības pārvaldes vadītājam un domes lietu pārvaldniecei noorganizēt karoga uzvilkšanu. Lai solidarizētos ar Baltkrieviju. 15 minūtes vēlāk gan karogs pazudis. Daži no domniekiem apgalvo, ka to neesot pamanījuši.

Citi - ka it kā esot gaidīta kāda baltkrievu delegācija. Kā mums izdevās noskaidrot - šāda informācija nav patiesa.

Tam, kā Daugavpilī tiek risinātas lietas, skaudrs un uzskatāms piemērs ir pirms 11 gadiem notikusī pilsētas vicemēra Grigorija Ņemcova nošaušana. Nekas tāds citur Latvijā nav piedzīvots. Kā mums apliecināja Valsts policija - joprojām notiek slepkavības izmeklēšana un plašāk par lietu komentārus sniegt neesot iespējams.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu