Zelenskis lūdz Baidenam tikšanos "jebkurā laikā un vietā" pirms samita ar Putinu (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā portālam "Axios" lūdzis tikšanos ar ASV prezidentu Džo Baidenu pirms nākamnedēļ gaidāmā samita ar Krievijas autoritāro līderi Vladimiru Putinu.

Baidena un Putina samits paredzēts trešdien, 16.jūnijā, Ženēvā. 

Zelenskis interviju ASV medijam izmantoja, lai publiski lūgtu Baidenu uz tikšanos pirms samita. Zelenskis uzsvēra, ka esot gatavs tikties ar Baidenu "jebkurā laikā un jebkurā vietā uz planētas".

Intervijā Zelenskis apsprieda Putina izvērsto psiholoģiskā spiediena kampaņu, viņa vilšanos ASV, kā arī pauda cerību, ka Baidens varētu rīkoties gudrāk par Krieviju un palīdzēt Ukrainai.

Zelenskis norādīja, ka cauruļvads "Nord Stream 2", kas Krievijai ļaus piegādāt dabasgāzi Eiropai, apejot un izolējot Ukrainu, ir "reāls ierocis Krievijas Federācijas rokās". "Nav īsti saprotams, kāpēc lai tik dižena valsts kā ASV pasniegtu lodes šim ierocim," viņš teica.

Zelenskis pauda, ka ASV esot vienīgā lielvara, kas spējīga apturēt Krieviju.

Piektdien, 4.jūnijā, Putins Sanktpēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā uzreiz pēc paziņojuma par būvniecības pabeigšanu

piedraudēja, ka Donbasa kara dēļ varētu atslēgt gāzes piegādes Ukrainai.

ziņots, ASV valdība pagājušajā nedēļā oficiāli atcēla sankcijas uzņēmumam "Nord Stream 2 AG", kas pārrauga gandrīz pabeigto gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību, tā ģenerāldirektoram Matiasam Varnigam un vēl četriem šā uzņēmuma vadības pārstāvjiem. Taču sankcijas tika noteiktas vairākiem uzņēmumiem, kas ir iesaistīti gāzesvada "Nord Stream 2" projektā, kā arī vairākiem kuģiem, kas piedalās gāzesvada būvē.

Tas tiek vērtēts kā ASV labvēlības izrādīšana Vācijai. Zelenskis intervijā sacīja, ka no Baidena esot saņēmis "tiešus signālus" par ASV gatavību bloķēt gāzesvada pabeigšanu, taču sankciju atcelšana "Nord Stream 2 AG" ir solis pretējā virzienā.

"Administrācija apņēmusies turpināt konsultācijas ar Ukrainu, kamēr mēs izdarām spiedienu uz Vāciju, lai tā pievēršas riskiem, ko "Nord Stream 2" rada Ukrainai un Eiropas enerģētiskajai drošībai," sacīja Baltā nama preses pārstāvis. "Mēs arī labvēlīgi vērtējam Ukrainas tiešo komunikāciju ar Vācijas valdību par šo jautājumu.

Kad prezidents Baidens Ženēvā tiksies ar prezidentu Putinu, viņš iestāsies par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību,

kā jau ir to darījis abās notikušajās telefonsarunās ar prezidentu Putinu."

Informācijas avots Baidena administrācijā "Axios" žurnālistiem atklājis, ka Baltais nams esot apsvēris Zelenska ielūgšanu apmeklēt Vašingtonu pirms samita ar Putinu, taču no šīs ieceres atteicās pēc Zelenska lēmuma nomainīt Ukrainas nacionālā enerģētikas uzņēmuma "Naftogaz" vadību. Tas radīja bažas, ka Zelenska valdības mēģinājumi apkarot korupciju varētu būt izgāzušies.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu