Četri Preiļu novada domē ievēlētie saraksti varētu veidot koalīciju pret esošo domes priekšsēdētāju Plivdu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Preiļu novada dome
Preiļu novada dome Foto: Visit Latgale

Četri Preiļu novada domē ievēlētie saraksti varētu veidot desmit deputātu koalīciju pret esošo domes priekšsēdētāju Marutu Plivdu (Latgales partija, JV), atzina jaunveidojamā novada domē ievēlētais Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis (NA).

Viņš atzina, ka tik sašķelts "deputātu kontingents", 15 mandātus dalot starp septiņiem sarakstiem, nav pieredzēts. NA domē vēlas atbalstīt pārmaiņu vadību.

Pēc Rožinska paustā, pašlaik neesot prognozējams, kāda varētu būt jaunā domes koalīcija, taču Nacionālā apvienība (NA) nav gatava atbalstīt līdzšinējo domes priekšsēdētāju Plivdu. Riebiņu novada domes priekšsēdētājs atklāja, ka jaunajā koalīcijā varētu apvienoties NA ar trim deputātiem, trīs deputāti no "Apvienības "Iedzīvotāji"", Latvijas reģionu apvienības (LRA) un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) kopīgā saraksta, kā arī partija "Latvijas attīstībai" (LA) un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP), kas katra domē saņēmusi pa diviem mandātiem.

Rožinskis atklāja, ka būtu gatavs uzņemties jaunās domes vadību, ja kolēģi viņu amatam virzīs.

Vienlaikus viņš neslēpa, ka sarunas par domes vadītāju un vietnieku vēl ir priekšā, jo tās ir tikai sākušās.

Arī "Apvienības "Iedzīvotāji"", LRA un JKP pārstāve, Preiļu domniece un pirms diviem gadiem no SIA "Preiļu slimnīca" valdes atlaistā Iveta Stare atzina, ka saraksta pārstāvji Plivdu amatā atbalstīt nav gatavi. Vienlaikus viņa nevēlējās komentēt iespējamo sadarbību ar Rožinska minētajiem spēkiem, uzsverot, ka arī pašam sarakstam ir mēra kandidāts - tagadējās Preiļu novada domes deputāts Ārijs Vucāns. Taču arī šis saraksts ir gatavs atbalstīt stabilitātes nodrošināšanu domē.

Ar LA un LSDSP sarakstu līderiem un domē jaunievēlētajiem deputātiem, tostarp Vārkavas novada domes priekšsēdētāju Anitu Brakovsku (LSDSP) aģentūrai LETA līdz šim nav izdevies sazināties.

Pati Plivda apgalvoja, ka ir gatava cīnīties par domes priekšsēdētājas amatu, un sarunas ar domē ievēlētājiem spēkiem jau esot sāktas. Viņa uzskata, ka domniekiem ir jāpanāk kompromiss, atmetot ambīcijas, lai turpinātu darbu iedzīvotāju labā.

Plivda gan neesot gatava sadarboties ar "Apvienības "Iedzīvotāji"", LRA un JKP deputātiem, jo priekšvēlēšanu kampaņā saraksts esot radījis negatīvu novada tēlu. Taču stabilitāti domē esot iespējams panākt, uzskata domes priekšsēdētāja.

"Esmu gandarīta par rezultātu, neskatoties uz "melno kampaņu", kas bija izvērsta,"

vēlēšanu rezultātus komentēja Plivda. Iepriekš vēstīts, ka viņa ir iesaistīta krimināllietā, kurā pašvaldības amatpersonas apsūdzētas saistībā ar dokumentu viltošanu. Daugavpils tiesa šo krimināllietu sāks skatīt septembrī.

Politiķe uzskata, ka vēlēšanu rezultātus ietekmējusi arī Covid-19 pandēmija, jo nav bijis iespējamas klātienes tikšanās, iepazīstot ar sevi un saviem piedāvājumiem jaunveidojamā novada iedzīvotājus. Vienlaikus viņa pauda prieku, ka saraksts procentuāli ieguvis lielāko vēlētāju atbalstu.

Jau ziņots, ka Preiļu novadā vienu no kopumā 15 deputātu mandātiem saņēmusi arī līdzšinējā domes priekšsēdētāja Plivda, kuras pārstāvētais saraksts ar Latgales partiju un "Jauno vienotību" ieguvis trīs deputātu vietas, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.

No šī saraksta deputātu mandātus saņēma arī Preiļu novada domes deputāts Juris Erts un veterinārārsts Andris Pastars.

Kopumā šajā pašvaldībā balsu un deputātu mandātu sadalījums ir visai līdzīgs, nevienam no politiskajiem spēkiem nesasniedzot ievērojamu balsu pārsvaru. Līdz ar to mandātus saņēmušas kopumā septiņas partijas.

Vēl trīs mandātus saņēma gan NA, gan "Apvienības "Iedzīvotāji", LRA un JKP saraksts.

No NA deputātu mandātus saņēma līdzšinējais Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Rožinskis un viņa vietnieks Jāzeps Ivanāns. Tāpat deputāta vietu saņēma Riebiņu novada domes deputāte Ilga Pokšāne.

Savukārt no "Apvienības "Iedzīvotāji", LRA un JKP deputātu mandātus saņēma divi Preiļu novada domes deputāti - Vucāns un Stare, kā arī uzņēmējs Aigars Zīmelis.

No LA deputātu vietas ieguva Preiļu novada Labklājības pārvaldes direktors Lauris Pastars un Preiļu novada Saunas pagasta pārvaldes vadītājs Raimonds Rubins. Divas deputātu vietas vēlēšanās ieguva arī LSDSP, no kuras deputātu mandātus saņēma Vārkavas novada domes priekšsēdētāja Brakovska un Vārkavas novada deputāts Andris Lazdāns.

Turpretim pa vienam mandātam ieguva Zaļo un zemnieku savienība, no kuras deputāta vietu saņēmusi Riebiņu novada domes deputāte Ineta Anspoka, un "Saskaņa", no kuras deputāta mandātu ieguva Preiļu novada domes deputāte Nadežda Hļebņikova.

Preiļu novadā pašvaldību vēlēšanās piedalījās 45,43% jeb 6601 cilvēks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu