Gustavs Terzens par atslodzi no ikdienas kaislībām un paradumu maiņu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gustavs Terzens
Gustavs Terzens Foto: Privātais arhīvs

Jaunā realitāte, kurā dzīvojam, daudzu dzīvēs ir ieviesusi iespaidīgas izmaiņas, liekot pārskatīt vērtības, apgūt jaunas prasmes un mainīt iesīkstējušus ieradumus. Sarunā ar TV un mediju cilvēku Gustavu Terzenu uzzinājām, ka viņš krīzes ietekmē ir ne vien radis motivāciju atteikties no dažām labām ikdienas kaislībām, bet arī nopietni ķēries pie elektrības taupīšanas.

Kādas ir tavas atklāsmes? Varbūt pa šo laiku esi iemācījies cept maizi, atjaunojis lauku māju vai piedzīvojis strauju pavērsienu darba frontē?

Paradumu maiņa vienmēr ir labs izaicinājums, jo nekad nepiedāvā ātrus risinājumus. Man gada sākumā uznāca iedvesma paņemt atslodzi no ikdienas kaislībām, kas saistās ar ēšanu, dzeršanu, miegu un sportu. 40 dienas atturējos no gaļas, alkohola un agresīvas sportošanas. Sāku apgūt un praktizēt padziļinātas elpošanas prakses, un tas viss kopumā ir atstājis labu iespaidu, bet darba vēl ir daudz.

Pirms laiciņa ar ģimeni piedalījies izaicinājumā “Skrējiens pēc astoņi”, ieviešot savā ikdienā arī virkni jaunu ieradumu, kas saistīti ar elektroenerģijas taupīšanu. Motivācija šādam solim tev radās pandēmijas ietekmē, vai arī biji par to aizdomājies jau iepriekš?

Man jāatzīst, ka tieši kampaņa "Energo pulss" man lika pievērst pastiprinātu uzmanību šai lietai. Un ar mani ir tā – ja es kaut kam pievēršos, tad atpakaļceļa vairs nav!

Kas ir Energo pulss?

Energo pulss ir unikāla Elektrum klientiem izstrādāta elektroenerģijas patēriņa vērtēšanas un analīzes programma. Tas sniedz iespēju salīdzināt klienta mājokļa elektroenerģijas patēriņu ar līdzīga veida mājsaimniecībām Latvijā, piedāvājot mājokļa elektroenerģijas patēriņa novērtējumu un padomus enerģijas efektīvākai izmantošanai, nemazinot klientam ierasto komforta līmeni.

Kā izaicinājuma laikā mainījās ģimenes ikdiena un elektrības patēriņš?

Mainījās! Tas ir atslēgas vārds. Pirms pašplūsmā vienkārši maksāju rēķinus, bet tagad redzu, kā tieši tie veidojas, un tas dod zināmu izpratni un kontroli pār potenciāli "nevajadzīgiem" izdevumiem un elektrības patēriņu. 

Vai pārējie ģimenes locekļi bija ar mieru pieņemt jaunos spēles noteikumus? Jaunā paaudze neprotestēja?

Jaunajai paaudzei tas tika pasniegts kā spēle, ka tagad mēs viens otru uzmanām. Tas, protams, pārauga zināmā superkontrolē un terorismā, ka tētis, redz, tējkannā vāra pārāk daudz ūdens, ko pats pēc tam nemaz nedzer.

Kuri tad izrādījās lielākie elektrības "zagļi" jūsu mājās?

Ledusskapis. Saldētava. Uzzināju, ka tad, kad to beidzot atkausē un iztīra, samazinās elektrības patēriņš. Un arī konsultācija par to, ka nemaz tik daudz nav jāsaldē, nāca talkā.

Kas tev pašam šķita grūtākais šajā izaicinājumā?

Savākties un katru mēnesi iesniegt skaitītāja rādījumus, jo biju pieradis to nedarīt – vienkārši maksāju ikmēneša izlīdzināto maksājumu un viss.

Foto: Kaspars Alksnis

Vai atklāji sev arī ko jaunu, par ko iepriekš nebiji aizdomājies?

Tas ledusskapis laikam bija lielākais atklājums. Atklāju arī, ka būtībā ilgākā laika posmā ievērojot mazliet taupīgāku un vērīgāku režīmu, ģimenes budžets netiek tik ļoti izaicināts! Paradumiem ir liels spēks — tos mainot, var ieekonomēt pat 10% no mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņa.

Vai tu arī pēc piedalīšanās projektā joprojām ievēro ekspertu ieteikumus? Kuri no tiem ir tā kārtīgi iestrādājušies ikdienas rutīnā?

Jā! Esmu pieradis ūdens daudzumu elektriskajā tējkannā vārīt vienā reizē, atbilstoši tiešai vajadzībai. Mums mājās ir trīs telefoni, planšete un divi datori — iepriekš nereti rozetēs vīdēja lādētāji ar "tukšiem" galiem, bet tagad viss tiek bez žēlastības atvienots.

Tavi ieteikumi tiem, kas vēl tikai prāto pieķerties elektrības taupīšanai – ar ko sākt un kā nezaudēt motivāciju ilgtermiņā?

Galvenais, lai tā ir spēle. Tā atzīmes sasniegšana ir laba motivācija atrast slepenos enerģijas "zagļus" mājās. Un bērniem taču patīk spēlēties!

Lūk, te vari noskaidrot arī sava mājokļa Energo pulsa rādītāju un atrast praktiskus padomus tā veicināšanai, bet komentāros lūdzam ikvienu dalīties ar savām idejām un praksē pārbaudītiem ieteikumiem, kā iespējams uzlabot energoefektivitāti.

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu