Navaļnija komanda identificējusi svarīgu viņa indēšanas līdzdalībnieku (42)

Izmeklē FBK
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs Foto: Shutterstock

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) komandai ir izdevies identificēt svarīgu Federālā drošības dienesta (FDD) slepenās indētāju vienības dalībnieku, kurš piedalījies Navaļnija indēšanā ar nervus paralizējošo vielu “Novičok” pagājušā gada augustā.

Navaļnija līdzgaitnieki apgalvo, ka šis cilvēks ir Valērijs Suharevs, kurš strādā FDD Konstitucionālās kārtības aizsardzības un terorisma apkarošanas vienībā.

FBK izdevies noskaidrot, ka divu nedēļu periodā pirms un pēc Navaļnija saindēšanas Suharevs pastāvīgi runājis pa telefonu ar FDD indētāju vienības pārstāvjiem.

Viņš 46 reizes sazvanījies ar FDD specoperāciju koordinatoru Oļegu Tajakinu, bet 11 reizes viņš zvanījis Staņislavam Makšakovam, kuru izdevumi “Bellingcat” un “The Insider” iepriekš identificēja kā indētāju specvienības vadītāju.

Suharevs sazvanījies arī ar vairākiem citiem FDD specvienības darbiniekiem.

Viņš arī vismaz 15 reizes pārvietojies pa Krieviju tajos pašos maršrutos, kur attiecīgajā brīdī ceļojis Navaļnijs.

Valērija Suhareva vārds minēts arī jaunākajā “Bellingcat” un “The Insider” pētījumā par Krievijas rakstnieka Dmitrija Bikova indēšanu 2019.gadā. Šajā pētījumā apgalvots, ka Suharevs vairākas reizes sekojis Bikovam viņa braucienos pa Krieviju.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, tomēr atveseļošanos Vācijā viņš turpināja.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu.

Janvārī Navaļnijs atgriezās Krievijā, bet februāra sākumā viņam tika noteikts cietumsods uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem lietā, kurā viņam 2014.gadā tika piespriests nosacīts cietumsods.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu