Putins varētu izdot ASV kibernoziedzniekus (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV prezidents Džo Baidens
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV prezidents Džo Baidens Foto: Angela Weiss

Krievija varētu izdot ASV kibernoziedniekus, ja ASV darītu to pašu attiecībā pret Krieviju un ja par to tiktu panākta vienošanās, paziņojis Vladimirs Putins.

Ar šo paziņojumu Putins nācis klajā intervijā, kuru viņš sniedzis pirms 16.jūnijā gaidāmās tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu un kuras fragmenti svētdien tikuši pārraidīti valsts televīzijā.

Kremļa saimnieks izteicies, ka viņš no Ženēvas samita sagaida abpusēja dialoga sākumu un abu valstu līderu personīgo kontaktu atjaunošanu.

Viņš piebildis, ka starp svarīgākajiem jautājumiem, kas apspriežami abiem līderiem, ir stratēģiskā stabilitāte, Lībija un Sīrija, kā arī vides problēmas.

Putins atzinīgi novērtējis Baidena "profesionālismu", kas ļāvis Krievijai un ASV šogad vienoties par par Jaunā Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma (START) pagarināšanu par pieciem gadiem.

Baltais nams iepriekš paziņojis, ka Baidens samita laikā gatavojas pievērsties kiberuzbrukumiem, kuru pēdas ved uz Krieviju. Šis jautājums kļuvis īpaši aktuāls pēc nesenā kiberuzbrukuma, kura rezultātā tika paralizēts gaļas apstrādes uzņēmuma JBS darbs Ziemeļamerikā un Austrālijā.

Vašingtona par šī uzbrukuma sarīkošanu aizdomās tur kādu ar Krieviju saistītu kibernoziedznieku grupējumu.

Uz jautājumu, vai Krievija ir gatava notvert un sodīt šos kibernoziedzniekus, Putins atbildējis, ka Maskavas rīcība šajā jomā būs atkarīga no oficiāliem līgumiem, kādus izdosies noslēgt ar Vašingtonu.

Abām pusēm jāuzņemas vienādas saistības, uzsvēris Putins.

"Ja mēs vienojamies par noziedznieku izdošanu, Krievija, protams, to darīs, mēs to darīsim, taču tikai tad, ja otra puse, šajā gadījumā Savienotās Valstis, piekrīt tam pašam un izdos attiecīgus noziedzniekus Krievijas Federācijai," norādījis Kremļa saimnieks.

"Kiberdrošības jautājumi šobrīd ir vieni no svarīgākajiem, jo jebkāda veida sistēmu izslēgšana var novest pie patiesi smagām sekām," piebildis Putins.

Baidens sola "ļoti skaidru" valodu samitā ar Putinu

ASV prezidents Džo Baidens svētdien paudis apņēmību gaidāmās tikšanās laikā ar savu krievu kolēģi Vladimiru Putinu "ļoti skaidri" izteikties par to, kas raisa Vašingtonas satraukumu Maskavas uzvedībā.

Baidens arī paskaidrojis savu lēmumu trešdien Ženēvā atturēties no kopīgas preses konferences ar Putinu.

"Tas nebūs konkurss par to, kurš labāk izskatās preses konferencē, nedz iespēja vienam otru apskaut," norādīja Baltā nama saimnieks. "Man tā ir iespēja ļoti nepārprotami izklāstīt noteikumus, lai uzlabotu attiecības ar Krieviju. Mēs nemeklējam konfliktu."

Pēc trīs dienas ilgā G7 samita, kas tikko noslēdzies Kārbisbejas kūrortā Anglijas dienvidos, Baidens žurnālistiem arī paziņoja, ka ASV ir pilnībā atgriezušās starptautiskajā arēnā, uzsverot, ka savstarpējā aizsardzība, ko paredz NATO līgums, ir "svēts pienākums", apstākļos, kad demokrātiskās valstis iesaistītas "cīņā" ar autokrātiskajiem režīmiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu