No 15.jūnija vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie varēs pulcēties privātos pasākumos līdz 20 cilvēkiem (59)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Šodien, 14. jūnijā plkst. 10.00 Veselības un Kultūras ministrija rīko kopīgu preses konferenci, kurā informēs sabiedrību par publisko pasākumu organizēšanu un norisi pēc 15. jūnija. 

Preses konferencē piedalās:

👉Veselības ministrs Daniels Pavļuts;

👉NVD Informācijas tehnoloģiju projektu attīstības nodaļas projektu vadītāja Diāna Nagle;

👉KM valsts sekretāre Dace Vilsone;

👉LNKC Nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

No rītdienas pasākumu rīkotāji varēs organizēt divu tipu kultūras norises, pauda Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone

Viņa skaidroja, ka kultūras pasākumu rīkotājs ir tiesīgs izvēlēties ekonomiski pamatotu pasākumu tipu, par to nepārprotami informējot apmeklētājus brīdī, kad viņi iegādājas biļetes.

Pirmais no tiem ir pasākums ar atvieglotiem drošības pasākumiem, kuru varēs apmeklēt tikai tās personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19. Viņiem obligāti būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts. Apmeklējot šādu pasākumu, arī organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, pretējā gadījumā viņi nedrīkstēs atrasties vienā telpā ar apmeklētājiem. Muzejos šiem cilvēkiem varēs notikt grupu ekskursijas gidu pavadībā, nelietojot deguna un mutes aizsegu un neievērojot divu metru distanci. Dalībnieku skaits grupā nebūs ierobežots, sacīja Vilsone.

Savukārt otra tipa kultūras norises būs ar drošības pasākumiem, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki, bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kā arī bērni līdz 12 gadu vecumam.

Pasākuma organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, vai ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pirms pasākuma.

Šāda veida pasākumos gan apmeklētājiem, gan personālam obligāti jālieto mutes un deguna aizsegi, jāievēro divu metru distance un skatītājiem jāsēž personalizētās sēdvietās, skaidroja KM valsts sekretāre.

Pagājušās nedēļas beigās notikušos pilotprojektus drošai kultūras pasākumu apmeklēšanai Valmieras teātrī, "Forum Cinemas" kinoteātrī "Kino Citadele" un "Hanzas peronā" kinoteātrī "Kino Citadele" Vilsone vērtēja kā veiksmīgus. Tie parādījuši to, cik ļoti noilgojušies pēc skatītājiem ir mākslinieki un skatītāji pēc kultūras pasākumiem. Viņa uzsvēra, ka pasākumu apmeklētāji izturējušies ļoti atbildīgi un sadarbojušies ar organizatoriem, lai ievērotu visas prasības.

Pilotprojektā secināts, ka Covid-19 sertifikāti darbojas, taču nedrīkst lietot QR koda ekrānšāviņu (print screen), tā vietā jālieto PDF formāts vai arī lejupielādēts attēls. Vilsone atgādināja, ka Covid-19 sertifikāts ir aktīvs tikai 15.dienā pēc noslēdzošās vakcīnas.

Vilsone atgādināja, ka bibliotēkas, muzejus, arhīvus un citas kultūras iestādes visi var apmeklēt, ievērojot epidemioloģiskās drošības vadlīnijas, proti, atļauti ir individuāli apmeklējumi vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem, jāievēro divu metru distance gan starp apmeklētājiem, gan darbiniekiem, izņemot personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Telpās gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem ir jālieto sejas aizsargmaskas, regulāri jāvēdina telpas. Vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem telpās jāparedz vismaz 25 kvadrātmetru platība, savukārt ārpus telpām vismaz desmit kvadrātmetri publiski pieejamās teritorijas platības. Visiem apmeklētajiem ir jānodrošina vienvirziena plūsma.

Vilsone pauda cerību, ka kultūras iestādes spēs nodrošināt drošu vidi pasākumu un iestāžu apmeklētājiem un varēs atsākties normāls darbs.

Savukārt Sanita Pāvulēna uzsvēra, ka no 15.jūnija arī amatierkolektīvi varēs piedalīties dažādos pasākumos. Ja viss kolektīvs var uzrādīt Covid-19 sertifikātu, ka tā dalībnieki ir vakcinēti vai izslimojuši Covid-19, tad viņi var piedalīties pasākumos bez epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanas, taču ja kolektīvā ir cilvēki, kuriem ir negatīvs Covid-19 tests, viņiem pēc priekšnesuma ir jāievēro epidemioloģiskās drošības prasības, stāstīja Pavulēna.

Preses konferencē veselības ministrs Daniels Pavļuts arī pauda, ka, krītoties vakcinēšanas pret Covid-19 tempiem, atbildīgās iestādes plāno aktīvāk strādāt ar nozarēm un rīkot izbraukuma vakcinēšanu reģionos un pasākumos. Viņš atgādināja, ka primāri vakcinēšana tiek organizēta, lai pasargātu iedzīvotāju veselību un dzīvību. Tāpēc ministrijas mērķis ir pēc iespējas plašāka vakcinācijas aptvere, lai izbeigtu Covid-19 pandēmiju un pasargātu Latvijas iedzīvotājus. Savukārt iespēja vakcinētajiem iedzīvotājiem apmeklēt pasākumus ir papildu bonuss, papildu ieguvums un labums.

"Novērojams, ka pēdējās pāris nedēļās pieprasījums pēc pirmajām vakcīnu devām ir sācis samazināties. Tas, acīmredzot, izskaidrojams ar to, ka lielākā daļa no tiem cilvēkiem Latvijā, kas atbilstoši socioloģiskajām aptaujām atbildēja, ka noteikti to darīs pie pirmās iespējas, šo vakcināciju ir veikuši," atzina Pavļuts.

Pēc politiķa paustā, pašlaik tiek strādāts ar cilvēkiem, kas bija nogaidoši, piesardzīgi. Tāpēc ir jāmaina komunikācijas un iedrošināšanas veids.

"Mēs strādājam pie motivēšanas un stimulēšanas pasākumu kopuma valdībā, līdz ar ko vakcinācijas projekta raksturs mainīsies. Mēs iesim arī tuvāk cilvēkiem - organizēsim cilvēkiem vakcināciju ērtākā veidā," solīja ministrs, kā piemērus minot vakcinēšanu tirdzniecības centros, pasākumu laikā.

Amatpersona atzina, ka līdz šim process organizēts, cilvēkiem nākot uz lielajiem centriem, uz ārstniecības iestādēm. Tagad uzdevums esot nodrošināt vakcināciju tur, kur cilvēki ikdienā iet.

"Vislielākais uzsvars būtu jāliek darbam ar ģimenes ārstiem, lai panāktu ģimenes ārstu iesaisti, aktivitāti tieši senioru vakcinēšanā, kas ir visievainojamākā grupa. Tieši tāpat ir svarīgi strādāt kopā ar nozarēm, lai maksimizētu vakcinēto iedzīvotāju skatu specifiskās mērķa grupās, piemēram, izglītības jomā, labklājības jomā," sacīja Pavļuts.

Plānots arī mērķtiecīgi strādāt ar reģioniem, piemēram, Latgali, un tas būšot speciāls pasākumu kopums, tostarp izbraukuma vakcinācija pašvaldībās.

Tāpat Pavļuts uzsvēra, ka no otrdienas, 15.jūnija, pret Covid-19 vakcinētie un pārslimojušie iedzīvotāji ar Covid-19 sertifikātu varēs pulcēties privātos pasākumos līdz 20 cilvēkiem.

Pret Covid-19 vakcinētie un pārslimojušie varēs pulcēties privātos pasākumos ārtelpās un iekštelpās, nepārsniedzot 20 cilvēku, taču mājsaimniecību skaits nav ierobežots. Pasākumos, kur pulcējas vakcinētie vai Covid-19 pārslimojošie, var neievērot drošības pasākumus, piemēram, var nelietot sejas aizsargmasku, neievērot divu metru distanci.

Pavļuts skaidroja, ka cilvēku skaits privātajos pasākumos atšķirībā no publiskajiem tiek ierobežots, jo publiskā pasākuma rīkotāji norīko atbildīgo, kas pārbauda Covid-19 sertifikātus pret Covid-19 vakcinētajiem, pārslimojošiem vai personām, kas veikušas Covid-19 testu.

Savukārt, runājot par publiskiem pasākumiem, veselības ministrs informēja, ka pasākumi, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki, bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, norise telpās nedrīkst būt ilgāka par četrām stundām. Turklāt telpās var pulcēties līdz 300 cilvēkiem. Savukārt brīvā dabā var pulcēties līdz 500 cilvēku un pasākums var notikt bez laika ierobežojuma.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu