No šodienas stājas spēkā vairāki ierobežojumu atvieglojumi vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

No šodienas, 15.jūnija, stājas spēkā izmaiņas Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktajos pasākumos. Iedzīvotāji, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, varēs brīvāk pulcēties, apmeklēt publiskus pasākumus, sporta treniņus iekštelpās; arī restorāni varēs apkalpot iekštelpās un darbu atsāks bērnu atrakcijas ārā. Kāzās varēs piedalīties lielāks cilvēku skaits. Ja kompānijā būs arī cilvēki, kuriem ir tikai negatīvs Covid-19 tests, būs jārīkojas piesardzīgāk.

Publiskie pasākumi

No šodienas, uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu, publiskus pasākumus varēs apmeklēt cilvēki, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19, ir pēdējā pusgada laikā pārslimojuši Covid-19, pēdējo 48 stundu laikā ir veikuši Covid-19 testu un tas ir negatīvs, pēdējo sešu stundu laikā ir veikuši Covid-19 ātro antigēna testu un tas ir negatīvs. Visus šos gadījumus reģistrē digitālajā Covid-19 sertifikātā, kas būs jāuzrāda pie ieejas pasākumā.

Pasākumus kopā ar vecākiem varēs apmeklēt bērni līdz 12 gadu vecumam, kas nav vakcinēti, pārslimojuši, un viņiem nebūs jāveic Covid-19 tests. Savukārt bērni no 12 gadu vecuma var vakcinēties, tāpēc viņiem jābūt vakcinētiem, pārslimojušiem vai jāveic Covid-19 tests.

Līdz 1.augustam Covid-19 testu apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem.

Bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 testu no valsts budžeta līdzekļiem apmaksās līdz 1.septembrim.

Veselības ministrijā skaidroja, ka Covid-19 testēšana negarantē, ka cilvēks jebkurā brīdī nevar kļūt infekciozs un radīt inficēšanās risku apkārtējiem, tāpēc Covid-19 tests nav alternatīva vakcinācijai. Ja pasākumā piedalās gan vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki, pastāv lielāka iespēja vīrusa pārnešanai un cirkulācijai, tādēļ drošības prasības šādos pasākumos būs stingrākas nekā pasākumos, kuros piedalās tikai vakcinēti un pārslimojuši cilvēki.

No šodienas pasākumu rīkotāji varēs organizēt divu tipu kultūras norises.

Kultūras pasākumu rīkotājs ir tiesīgs izvēlēties ekonomiski pamatotu pasākumu tipu, par to nepārprotami informējot apmeklētājus brīdī, kad viņi iegādājas biļetes.

Pirmais no tiem ir pasākums ar atvieglotiem drošības pasākumiem, kuru varēs apmeklēt tikai tās personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19. Viņiem obligāti būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts. Apmeklējot šādu pasākumu, arī organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, pretējā gadījumā viņi nedrīkstēs atrasties vienā telpā ar apmeklētājiem. Muzejos šiem cilvēkiem varēs notikt grupu ekskursijas gidu pavadībā, nelietojot deguna un mutes aizsegu un neievērojot divu metru distanci. Dalībnieku skaits grupā nebūs ierobežots, sacīja Vilsone.

Savukārt otra tipa kultūras norises būs ar drošības pasākumiem, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki,

bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kā arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Pasākuma organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, vai ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pirms pasākuma. Šāda veida pasākumos gan apmeklētājiem, gan personālam obligāti jālieto mutes un deguna aizsegi, jāievēro divu metru distance un skatītājiem jāsēž personalizētās sēdvietās, skaidroja KM valsts sekretāre.

Dalībniekiem ir jāierodas pasākumā vismaz divas stundas iepriekš, lai laikus varētu veikt Covid-19 sertifikātu pārbaudi. Tāpat arī pasākuma organizatoriem ir vēlams sazināties ar apmeklētājiem pirms pasākuma, lai informētu par pasākuma drošības nosacījumiem.

Bibliotēkas, muzejus, arhīvus un citas kultūras iestādes visi var apmeklēt, ievērojot epidemioloģiskās drošības vadlīnijas, proti, atļauti ir individuāli apmeklējumi vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem, jāievēro divu metru distance gan starp apmeklētājiem, gan darbiniekiem, izņemot personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Telpās gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem ir jālieto sejas aizsargmaskas, regulāri jāvēdina telpas. Vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem telpās jāparedz vismaz 25 kvadrātmetru platība, savukārt ārpus telpām vismaz desmit kvadrātmetri publiski pieejamās teritorijas platības. Visiem apmeklētajiem ir jānodrošina vienvirziena plūsma.

Tāpat ir vēlama iepriekšēja apmeklējuma pieteikšana un biļešu iegāde attālināti, ja vien ir tāda iespēja.

Kultūras pasākumu rīkotājs ir tiesīgs izvēlēties ekonomiski pamatotu pasākumu tipu, par to nepārprotami informējot apmeklētājus brīdī, kad viņi iegādājas biļetes.

Lejupielādēt un pārbaudīt sava Covid-19 sertifikāta spēkā esamību var vietnē "covid19sertifikats.lv".

Pārbaudīt dokumentu var, izmantojot piedāvāto opciju "Verificēt".

Tāpat no otrdienas būs pieejama mobilā lietotne Covid-19 sertifikātu verifikācijai "Covid19Verify".

Atjaunos amatierkolektīvu darbību

No šodienas visi amatierkolektīvi, kuri to vēlas, var atsākt koncertdarbību un piedalīties dažādos pasākumos. Ja viss kolektīvs var uzrādīt Covid-19 sertifikātu, ka tā dalībnieki ir vakcinēti vai izslimojuši Covid-19, tad viņi var piedalīties pasākumos bez epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanas, taču,

ja kolektīvā ir cilvēki, kuriem ir negatīvs Covid-19 tests, viņiem pēc priekšnesuma ir jāievēro epidemioloģiskās drošības prasības.

Viņa atgādināja, ka kultūras centri var rīkot pasākumus telpās līdz 300 apmeklētājiem, brīvā dabā - līdz 500 apmeklētājiem. Ja pasākums, kurā piedalās arī cilvēki ar negatīviem Covid-19 testiem, notiek telpās, tas nedrīkst būt ilgāks par četrām stundām, jābūt 15 minūšu starpbrīdim ik pēc divām stundām telpu vēdināšanai. Tāpat visiem ir jālieto sejas aizsargmaskas un jābūt personalizētām sēdvietām, ievērojot divu metru distanci, izņemot vienas mājsaimniecības locekļus. Pasākumiem brīvā dabā nav noteikts laika ierobežojums.

Savukārt bērnu amatierkolektīvu dalībniekiem mēģinājumi joprojām drīkst notikt tikai brīvā dabā.

Pret Covid-19 vakcinētie un pārslimojušie varēs pulcēties privātos pasākumos ārtelpās un iekštelpās, nepārsniedzot 20 cilvēku, taču mājsaimniecību skaits nav ierobežots. Pasākumos, kur pulcējas vakcinētie vai Covid-19 pārslimojošie, var neievērot drošības pasākumus, piemēram, var nelietot sejas aizsargmasku, neievērot divu metru distanci.

Iedzīvotāji bez Covid-19 sertifikāta joprojām varēs pulcēties privātos pasākumos, līdz desmit cilvēkiem no divām mājsaimniecībām. Tāpat šīs personas var pulcēties privātos pasākumos līdz 20 cilvēkiem ārtelpās, neierobežojot ietverto mājsaimniecību skaitu.

Tāpat joprojām bēru un kristību ceremoniju norisē var piedalīties cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot noteiktu dalībnieku skaitu - līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un līdz 20 cilvēkiem brīvā dabā.

Restorāni varēs apkalpot iekštelpās, un darbu atsāks bērnu atrakcijas ārā

No šodienas ēdināšanas pakalpojumi iekštelpās būs pieejami personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, pārslimojušas Covid-19, vai kurām ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu un tas ir negatīvs, vai sešu stundu laikā veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, kā arī šīs personas pavadošie bērni vecumā līdz 11 gadiem bez sertifikātiem.

Vienlaikus prasība par derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu attieksies arī uz personālu, kas ēdināšanas iestādes iekštelpā apkalpos klientus.

Savukārt attiecībā uz sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu ārā jeb terasēs uz apkalpojošo personālu neattieksies prasība par derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi varēs apkalpot klientus klātienē, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības, proti, atļaujot pie viena galdiņa atrasties līdz četrām pilngadīgām personām no divām mājsaimniecībām, neskaitot bērnus. Pie galdiņa nevarēs atrasties vairāk nekā desmit personu.

Tāpat ēdinātājiem iekštelpās būs jānodrošina vismaz divu metru attālums starp pie dažādiem galdiņiem sēdošām personām. Galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam būs jāizsniedz individuāli, bet pēc katras ēdienreizes galdiņi jādezinficē.

Tāpat no šodienas būs pieejamas bērnu atrakcijas un izklaides parki ārā, tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos. Atrakciju pakalpojumus ārā varēs sniegt, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības.

Atļauti sporta treniņi iekštelpās un sacensības svaigā gaisā

No šodienas atļauti sporta treniņi iekštelpās tām personām, kurām būs vakcinācijas pret Covid-19, vīrusa pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, kā arī drīkstēs norisināties sporta sacensības svaigā gaisā.

Treniņi iekštelpās varēs notikt gan individuāli, gan grupā, nosakot to organizēšanai ievērojamos epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Iekštelpu treniņos vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās sporta norises vietas telpu platības. Peldbaseinā vienai personai ir jānodrošina 15 kvadrātmetri no ūdens virsmas platības. Sporta treniņa telpu piepildījums nedrīkst pārsniegt 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj šo telpu infrastruktūra. Pie ieejas labi redzamā vietā jābūt izvietotai informācijai, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā vietā.

Grupu treniņos vienā treniņgrupā drīkst pulcēties ne vairāk kā 12 personas, ieskaitot sporta speciālistus. Ja to pieļauj attiecīgās sporta treniņa norises telpas platība, tiek ievēroti noteikumi par platību uz vienu personu un noslodzi, dažādu treniņgrupu plūsmas fiziski nepārklājas, kā arī tiek nodrošināta to darbības atsevišķa uzraudzība, vienlaikus drīkst norisināties vairāku treniņgrupu darbs. Treniņa laiks nedrīkst pārsniegt 90 minūtes.

Ģērbtuvēs maksimālais piepildījums nedrīkst pārsniegt 25%, kā arī sporta telpā jābūt nodrošinātai apmeklētāju un iesaistīto darbinieku reģistrācijai.

Saslimšanas gadījumā pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma iestādēm jānodod apmeklētāju un sporta treniņos iesaistīto darbinieku personu dati, kā arī informāciju par sporta treniņu norises datumiem un vietām, telpām.

Kas attiecas uz sacensībām svaigā gaisā, sacensībām ir jābūt iekļautām attiecīgā sporta veida Sporta likumā noteiktā kārtībā atzītās sporta federācijas sacensību kalendārā, kas ir publicēts tās tīmekļvietnē. Sacensībās nedrīkstēs piedalīties sportisti, kas ir jaunāki par septiņiem gadiem.

Sacensību norises vietā (autosportā - ātrumposma norises teritorijā) vienlaikus drīkstēs atrasties ne vairāk kā 300 personas, ieskaitot sportistus un darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar sacensību norises nodrošināšanu. Visas sacensību norisē iesaistītās un ar sacensību norises nodrošināšanu saistītās personas būs nepieciešams akreditēt.

Vienas komandas vai sportista apkalpojošaiem sporta darbiniekiem ir stingri jāievēro "burbuļa princips", lai nepārklātos cilvēku plūsmas. Savukārt, noslēdzoties sacensībām, apbalvošana klātienē drīkstēs notikt tikai individuāli.

Tāpat atļautas būs paredzētās sporta sacensības organizētā un kontrolētā veidā klātienē apmeklēt skatītājiem, kuriem būs sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts.

Laulību ceremonijās varēs piedalīties lielāks personu skaits

No šodienas arī laulību ceremonijās dzimtsarakstu nodaļās un baznīcās var piedalīties lielāks personu skaits, ja tās ir vakcinējušās pret Covid-19, pārslimojušas Covid-19 infekciju vai uzrādījušas negatīvu Covid-19 testu.

Ja visas klātesošās personas, tostarp bērni no 12 gadu vecuma, ir vakcinētas pret Covid-19 vai pārslimojušas Covid-19 infekciju, tad nepastāv personu skaita ierobežojums, kas var piedalīties laulību ceremonijā.

Tāpat tādā gadījumā laulības ceremonijas laikā minētās personas var nelietot mutes un deguna aizsegus un neievērot divu metru distanci gan iekštelpās, gan ārtelpās.

Savukārt, ja kāda no klātesošajām personām, tai skaitā bērns no 12 gadu vecuma, nav vakcinēta vai pārslimojusi Covid-19 infekciju, bet tai ir negatīvs Covid-19 testa rezultāts, tad laulības ceremonijā var piedalīties ne vairāk kā 300 personas iekštelpās un ne vairāk kā 500 personas ārtelpās.

Tostarp visām klātesošajām personām laulības ceremonijas laikā jālieto mutes un deguna aizsegi un jāievēro divu metru distance.

Vienlaikus, ja klātesošās personas nav vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19, kā arī tām nav veikts Covid-19 tests, tad laulības ceremonijā iekštelpās var piedalīties ne vairāk kā 10 personas no divām mājsaimniecībām, bet ārtelpās tās ir ne vairāk kā 20 personas.

Šādos gadījumos visām klātesošajām personām laulības ceremonijas laikā ir jālieto mutes un deguna aizsegi un jāievēro divu metru distance.

Attiecībā uz bērniem līdz 12 gadu vecumam ierobežojumi šobrīd nav noteikti - tie var piedalīties laulības ceremonijā, neuzrādot vakcinācijas, pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu testa rezultātu, taču iekļaujas noteikto personu skaitā augstāk minētajos gadījumos. Personu skaits, kas piedalās laulības ceremonijā, ir iepriekš jāsaskaņo ar dzimtsarakstu nodaļas amatpersonu vai garīdznieku.

Drīzumā arī ceļot varēs vieglāk

Papildus jau noteiktajiem atvieglojumiem valdība šodien, 15.jūnijā, plāno lemt arī par vienkāršākiem ceļošanas noteikumiem, kurus arī plāno izstrādāt labvēlīgākus tieši vakcinētiem cilvēkiem.

Premjers jau iepriekš ir paudis, ka ir gatavs atbalstīt pieeju, ka pret Covid-19 pilnībā vakcinēti un šo slimību pārslimojuši cilvēki Eiropā var ceļot brīvi - bez nepieciešamības pašizolēties vai veikt Covid-19 testus.

"Manuprāt, loģiski būtu - esi vakcinēts, tā ir zaļā pase, brauc brīvi! Neesi vakcinēts, tad sagaidi testu un droši vien arī ievēro pašizolāciju, atkarībā, no kurienes tu dodies," vēlamo ceļošanas kārtību iepriekš ieskicējis Kariņš.

Tiesa, ir iespējams, arī pēc ceļošanas noteikumu atvieglošanas Covid-19 testu būtu nepieciešams veikt atsevišķos gadījumos, piemēram, ja cilvēks atgriezies no valsts, kurā izplatās kāds jauns Covid-19 paveids.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) pirmdien pauda viedokli, ka plānotie atvieglojumi vakcinētajiem cilvēkiem un vīrusu pārslimojušajiem cilvēkiem ir ļoti labs notikums, jo tā iespējams pietuvināties normālai dzīvei.

Mēģinās aktīvāk vakcinēt iedzīvotājus

Kā pirmdien preses konferencē norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), krītoties vakcinēšanas pret Covid-19 tempiem, atbildīgās iestādes plāno aktīvāk strādāt ar nozarēm un rīkot izbraukuma vakcinēšanu reģionos un pasākumos. Viņš atgādināja, ka

primāri vakcinēšana tiek organizēta, lai pasargātu iedzīvotāju veselību un dzīvību.

Tāpēc ministrijas mērķis ir pēc iespējas plašāka vakcinācijas aptvere, lai izbeigtu Covid-19 pandēmiju un pasargātu Latvijas iedzīvotājus. Savukārt

iespēja vakcinētajiem iedzīvotājiem apmeklēt pasākumus ir papildu bonuss, papildu ieguvums un labums.

Sīkāka informācija par to, kādas drošības prasības patlaban ir spēkā Covid-19 izplatības ierobežošanai, pieejama īpaši Covid-19 jautājumiem veltītajā mājaslapā.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu