Kopš "Ryanair" pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Baltkrievijā, lai aizturētu baltkrievu opozīcijas medija "Nexta" bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču, Aleksandra Lukašenko režīms viņu regulāri kā trofeju atrāda valsts televīzijā. Par spīti redzamām vardarbības pēdām, Protasevičs apgalvo, ka neviens viņam neesot ne pirksta piedūris. Žurnālistiem tas rada dilemmu - kā atspoguļot Protaseviča piespiedu atzīšanās? Un vai vispār atspoguļot?

Pirmais video ar Protaseviču tika publicēts jau nākamajā dienā pēc tam, kad Baltkrievijas varasiestādes bija viņu nolaupījušas no reisa, kurā, jāatgādina, atradās arī Latvijas un citu valstu pilsoņi. Šajā video Protasevičs ar zilumiem uz pieres apgalvoja, ka sadarbojoties ar Baltkrievijas izmeklētājiem un atzīstot vainu viņam piedēvētajos pārkāpumos. Izskatījās, ka Protasevičs lasa priekšā uzrakstītu tekstu.

Tas atsauca atmiņā Baltkrievijas opozīcijas simbola Svetlanas Tihanovskas monotonā balsī ierunāto paziņojumu, kas divas dienas pēc 2020.gada augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām un tām sekojošajiem plašajiem protestiem tika ierakstīts Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas telpās. Tihanovska tajā aicināja baltkrievus nepiedalīties protestos un neiesaistīties sadursmēs ar miliciju. Vēlāk, jau pēc aizbēgšanas uz Lietuvu, Tihanovska intervijā žurnālam "The New Yorker" pastāstīja, ka vēlēšanu komisijā viņa esot tikusi šantažēta, piedraudot viņu ieslodzīt cietumā kā viņas vīru Sergeju Tihanovski, kas nozīmē - uz nezināmu laiku zaudēt savus bērnus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X