Marija Bērziņa tiek pie cienīga konkurenta un sākas spraiga sacensība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/Ekrānuzņēmums no video/ TVNET kolāža

Izaicinājumā "Skrējiens pēc astoņi" 1. sērijā Marija Bērziņa atmaskoja elektrības "zagļus" un izstrādāja nopietnu plānu elektoenerģijas taupīšanai, cenšoties sava mājokļa Energo pulsa rādītāju pacelt no 6 uz 8. Vai Marijai izdevās īstenot apņemšanos? Kāds būs viņas elektroenerģijas ietaupījums? Un kurš būs Marijas cīņu biedrs šajā izaicinājumā? Atbildes uz šiem jautājumiem un noderīgus eksperta padomus uzzināsi, sekojot izaicinājuma otrās sērijas notikumiem.

Pagājušas tieši divas nedēļas, kopš aktrise Marija Bērziņa kopā ar savu māju uzsākusi “Skrējienu pēc astoņi”. Viņa uzskata, ka pa šo laiku ir izdarījusi praktiski visu, ko iepriekš bija apņēmusies un sev apsolījusi.

Video: Seriāla "Skrējiens pēc astoņi!" 2. sērija.

“Pirmkārt, esmu nomanījusi spuldzītes, tātad kvēlspuldžu vairs manā mājā nav, tagad visas ir tikai LED spuldzes. Otra lieta – kā jau solīju, es tiešām esmu optimizējusi, “ledusskapju” lietu.” Iepriekš jau stāstījām, ka Marijas mājā bija divi ledusskapji, no kuriem viens praktiski netika lietots, tādēļ pēc “Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperta Anrija Tukuļa ieteikuma tika atvienots no strāvas.

“Un trešā lieta, ja mēs runājam par paradumiem,

es tik tiešām atcerējos speciālista ieteikumu, ka gatavojot ēst, nevajadzētu virināt cepeškrāsns durtiņas. Es to tiešām nedarīju. Man ir liecinieki!” smej Marija.

Vērtējot divās nedēļās paveikto, Anrijs Tukulis slavē izaicinājuma dalībnieci par ieviestajiem uzlabojumiem un rakstura stingrību: “Malacis, Marija! Tu ieviesi visus šos uzlabojumus, un enerģijas ietaupījums noteikti būs! Precīzi gan pateikt nevarēšu, bet mani aprēķini rāda, ka tās varētu būt pat 20 līdz 30 kilovatstundas mēnesī, un tas jau ir teju 10 procenti no kopējā mājas elektroenerģijas patēriņa.”

Izdzirdot speciālista aplēses, Marija ir patīkami pārsteigta par ievērojamo enerģijas ietaupījumu: “Nu, tad jau tas liecina, ka kaut kas tomēr ir labi, kaut ko es esmu pareizi izdarījusi.” Tomēr viņa nonākusi pie secinājuma, kā mājā joprojām slēpjas kāds nopietnāks elektroenerģijas “zaglis”, un mēģina izkalkulēt vainīgo: “Es lieku uz to, ka, vai nu tas ir sūknis, vai nu tas ir boilers, vai ledusskapis.”

Eksperts piekrīt Marijas domu gājienam, ka vaininieks varētu būt kāds no šī trio, bet liek viņai aizdomāties par vēl kādu jautājumu: “Vai, dodoties prom no mājām uz ilgāku laiku, tu atvieno boileru no tīkla, vai arī tas paliek strādājam?”

Elektriskais tilpuma ūdens sildītājs jeb boilers ir viens no lielākajiem elektroenerģijas patērētājiem mājsaimniecībā. Vienkāršākais veids, kā samazināt ūdens sildītāja elektrības patēriņu, ir mainīt savus ikdienas ūdens lietošanas paradumus – patērēt mazāk silto ūdeni, iestatīt optimālo ūdens temperatūru 59 °C, kā arī neaizmirst par regulāru boilera apkopi.

Šajā ziņā viss ir kārtībā – izaicinājuma dalībniece atzīst, ka, braucot prom uz neilgu laiku, boileru neslēdz ārā, tomēr, ja plānots būt prom no mājas nedēļu vai ilgāk, tad gan boilers vienmēr tiekot atvienots no rozetes.

Kurš būs Marijas konkurents izaicinājumā?

Lai Marijai būtu lielāks azarts uzlabot rezultātu, spēlē iesaistās vēl viens cīņubiedrs – viņas konkurents ir neviens cits kā TV un mediju personība Gustavs Terzens, kurš, kā pats smej, pieslēdzas izaicinājumam no “sava energoneefektīvā dzīvokļa.”

Gustavs neslēpj, ka saņemot sava mājokļa Energo pulss vērtējumu, bija dziļi vīlies: “Kad es to sešinieku saņēmu, es biju šokā, protams. Visas lampas mājās ir efektīvās, modernās jau saskrūvējas visas iekšā. Televizora nav. Internetam, starp citu, modema arī nav, tāpēc, ka katrs lieto savu mobilo ierīci kā interneta avotu mājās.” 

Energo pulss ir unikāla Elektrum klientiem izstrādāta elektroenerģijas patēriņa vērtēšanas un analīzes programma. Tas sniedz iespēju salīdzināt klienta mājokļa elektroenerģijas patēriņu ar līdzīga veida mājsaimniecībām Latvijā, piedāvājot mājokļa elektroenerģijas patēriņa novērtējumu un padomus enerģijas efektīvākai izmantošanai, nemazinot klientam ierasto komforta līmeni.

“Varbūt tajā simtgadīgajā mājā ir kaut kādas vecas elektronistalācijas, kaut kur kaut kādi zudumi varbūt ir,” prāto Gustavs, meklējot elektrības “zagļus”. “Tā neies krastā! Es tagad meklēšu! Es tiekšos uz desmitnieku!” apņēmīgi pauž jaunais izaicinājuma dalībnieks.

“Man šķita, ka es esmu labi visu sakārtojis, ka es dzīvoju energoefektīvi. Un saņemu seši! Es kā teicamnieks drusku “dabūju iekšā”. Un es gribu saprast, kur ir kļūda. Un kāpēc tu izdomāji piedalīties? Juties energoneefektīva?” sazvanoties ar savu konkurenti, Gustavs vēlas izvilināt, kādi bijuši Marijas apsvērumi. Savukārt viņa neslēpj, ka motivācija ir pavisam vienkārša – vēlme samazināt tēriņus par elektroenerģiju.

Marija jaunpienācējam neliedz arī padomu, norādot, ka būtu jāizvērtē arī tas, cik mājās ir datoru un telefonu.“Trīs telefoni, planšete un divi datori, un kaut kas no visa tā visu laiku ir pieslēgts rozetei,” savu mantību pārskaita Gustavs.

“Lai mums izdodas!” saka Marija, un Gustavs piekrīt, “Es eju taupīt savā galā, tu – savā galā!”

Komentējot konkurentu izredzes, eksperts Anrijs Tukulis skaidro, ka, lai sasniegtu vērā ņemamu rezultātu, ar apņēmību vien nebūs līdzēts – ir svarīgi sastādīt konkrētu plānu.

Konkurentu stratēģija tuvākajām nedēļām

Gustavs apņemas:

  • Atkausēt saldētavu;
  • Atvienot no rozetēm visu lieko.

“Nu, mans reālais plāns šobrīd ir tāds – es pēc tautas gudrībām pārbaudīšu, vai ledusskapim nav aizsalusi saldētava. To saka, ka vajagot iztīrīt, ja tur ir ledus sakrājies.”

Ledusskapis patērē vairāk elektrības, ja saldētavā ir izveidojusies ledus kārta. Ja pamanāt ledus kārtiņu, kas ir biezāka par 5 mm, ledusskapi ir nepieciešams atsaldēt. Īpaši svarīgi ir regulāri atkausēt vecākas paaudzes ledusskapjus, kuriem nav automātiskās atkausēšanas funkcijas, jo katrs ledus centimetrs palielina saldētavas elektrības patēriņu par 10 %.

“Skatīšos, lai rozetēs nepaliek “vaļējie” gali – visus lādētājus un pagarinātājus raušu ārā.”

Marija apņemas:

  • Izmērīt elektroenerģijas patēriņu lielākajām ierīcēm;
  • Atrast lielāko elektroenerģijas tērētāju.

“Ir skaidrs, ka man tomēr ir jāatrod tas lielākais elektroenerģijas “zaglis” manā mājā. Un tam man ļoti vajag jaudas mērītāju, lai es varu pieslēgties katrai ierīcei un saprast, kura no tām laikam būs jāatstāj pagātnē.”

Nākamreiz uzzināsim, vai jaudas merītājs attaisnoja Marijas lielās cerības? Un kāpēc Gustava Energo pulss spītīgi stāv uz vietas, liedzot izvirzīties līderos?

Lūk, te vari noskaidrot arī sava mājokļa Energo pulsa rādītāju un atrast praktiskus padomus tā veicināšanai, bet komentāros lūdzam ikvienu dalīties ar savām idejām un praksē pārbaudītiem ieteikumiem, kā iespējams uzlabot energoefektivitāti.

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu