Lietuvā palielinās nelegālo migrantu plūsma no Baltkrievijas; Grieķija sola palīdzēt (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Grieķija ir gatava palīdzēt Lietuvai pārvaldīt pēdējā laikā krasi pieaugušo nelegālo migrantu plūsmu no Baltkrievijas, otrdien norādījis Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendijs, kas ieradies vizītē Viļņā.

"Varam palīdzēt jebkādā veidā, kas būtu noderīgs Lietuvai," viņš solījis kopīgā preses konferencē ar savu Lietuvas kolēģi Gabrieļu Landsberģi.

"Esam pieredzējuši, kā tas ir, kad liela kaimiņvalsts cenšas veicināt migrāciju, pārvēršot to par ieroci," izteicies ministrs, norādot uz Grieķijas kaimiņvalsti Turciju.

Grieķija ar nopietnu migrācijas krīzi saskārās jau pagājušā gadu desmita vidū, kad pāri Vidusjūrai turp sāka plūst patvēruma meklētāji no Tuvajiem Austrumiem.

Kā norādījis Landsberģis, viņš kolēģim lūdzis "padomu un tehnisko palīdzību", ņemot vērā, ka Grieķija ar bēgļu problēmu iepazinusies jau krietni senāk. Viņaprāt, Grieķijas tiesībsargājošo dienestu pārstāvji varētu ierasties Lietuvā, lai sniegtu konsultācijas Valsts robežsardzes un Iekšlietu ministrijas darbiniekiem.

Lietuvas ārlietu ministrs piebildis, ka Grieķijai ir liela pieredze arī Eiropas Savienības (ES) tiesību normu piemērošanā ar patvēruma meklētājiem saistīto jautājumu risināšanai un tā varētu palīdzēt arī šajos jautājumos.

"Lietuva nekad agrāk nav bijusi pirmā bēgļus uzņemošā valsts, bet Grieķija ir bijusi," viņš norādījis.

Lietuvā pēdējā laikā vērojams būtisks nelegālo migrantu plūsmas pieaugums no Baltkrievijas puses, un tā pieļauj, ka tas varētu būt saistīts ar tīšu kaimiņvalsts amatpersonu darbību.

Kā preses konferencē izteicies Landsberģis, Baltkrievijas režīms "aktīvi organizē bēgļu programmu un izmanto to kā hibrīdieroci pret Lietuvu".

"Tātad tas, ko mēs redzam pašlaik, var izrādīties tikai sākums," viņš spriedis. "Ja skaitļi pieaugtu un situācija pasliktinātos, mums tiešām var būt nepieciešama partneru palīdzība."

Grieķijas ārlietu ministrs norādījis, ka Atēnas varētu sūtīt savu tiesībsargājošo dienestu darbiniekus uz Lietuvu dalīties zināšanās un palīdzēt izvirzīt šo jautājumu Eiropas Savienības līmenī, paturot prātā, ka "tas ir izaicinājums visai Eiropai".

Saskaņā ar robežsargu sniegto informāciju šogad Lietuvā pāri Baltkrievijas robežai mēģinājuši iekļūt jau 387 nelegālie migranti, lielākoties Irākas pilsoņi, - gandrīz piecas reizes vairāk nekā pērn visa gada laikā.

Abu valstu ministri apsprieduši arī Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnas sagrābšanu un novirzīšanu uz Minsku, kur tika aizturēts opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors Romāns Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega. Šai lidmašīnā lidoja gan Lietuvas un Grieķijas, gan citu valstu pilsoņi.

Dendijs šo rīcību nosaucis par pirātismu. "Attiecīgi to arī novērtēsim," viņš uzsvēris.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu