Ryanair vadītājs: Ilgtermiņā aizliegums lidot virs Baltkrievijas nav saprātīgs (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mindaugas Kulbis/AP Photo/picture alliance

Īrijas zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" vadītājs Maikls O’Līrijs otrdien Lielbritānijas parlamenta komitejā paudis viedokli, ka ilgtermiņa aizliegums lidot virs Baltkrievijas nav aviokompāniju interesēs.

Baltkrievijas režīma varasiestādes 23.maijā piespieda aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, nolaisties Minskā, lai aizturētu Baltkrievijas opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču un viņa draudzeni.

Lidmašīna tika piespiesta nolaisties, aizbildinoties ar safabricētiem draudiem par it kā lidmašīnā paslēptu bumbu.

Reaģējot uz notikušo, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) ieteica aviokompānijām izvairīties no Baltkrievijas gaisa telpas un apturēja Baltkrievijas nacionālā pārvadātāja "Belavia" darbības atļauju.

O’Līrijs atzina, ka lidmašīna tika piespiesta nolaisties nepatiesa iegansta dēļ, kas ir "acīmredzami tīšs visu starptautisko aviācijas noteikumu pārkāpums".

Taču vienlaikus viņš pauda viedokli, ka lidojumu apturēšana virs Baltkrievijas ilgtermiņā neesot saprātīga.

"Tas nav mūsu ilgtermiņa interesēs," Lielbritānijas parlamenta Transporta komitejai paziņoja O’Līrijs, uzsverot, ka tas nav arī aviācijas nozares un pasažieru labākajās interesēs.

Viņš norādīja, ka neērtības, piemēram, nāksies izjust Lielbritānijas pasažieriem, kas lidos uz Āziju.

"Mēs atrodamies ļoti bīstamā teritorijā, ja sāksim politizēt pārlidojumus un lidošanas tiesības pār kādu valsti," brīdināja O’Līrijs.

Lielbritānijas Civilās aviācijas pārvaldes vadītājs Ričards Moriartijs atbalstīja O’Līrija aicinājumu atgriezties pie civilās aviācijas protokola ievērošanas pārlidojumos.

Incidentu ar "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā izmeklē ANO transporta aģentūra ICAO, kas tuvākajās nedēļās nāks klajā ar ziņojumu.

Baltkrievijas vēstnieks Londonā atteicās atbildēt uz Lielbritānijas parlamenta deputātu jautājumiem, bet paziņojumā kritizēja Lielbritānijas lēmumu apturēt "Belavia" darbības atļauju.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu