Deputāte: Ieviest sistēmu, kura radītu vēl lielāku nenoteiktību uzņēmējdarbībā, būtu noziegums pret visu ekonomiku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto.
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Saeimā šodien tika noraidīts opozīcijas piedāvājums atlikt grozījumus "Par valsts sociālo apdrošināšu", kuri stāsies spēkā 1.jūlijā. Tie paredz obligāto sociālo iemaksu veikšanu un pret tiem vērsušies vairāku nozaru pārstāvji. 

Opozīcijas deputāte Regīna Ločmele (S) rosināja obligāto iemaksu ieviešanu atlikt uz diviem gadiem. Deputāte domā, ka esot "absolūti nepārdomāti" likt darba devējam maksāt sociālo iemaksu par darbinieku no pilnas minimālās algas, ja tik liela summa darbiniekam netiek maksāta.

"Situācijā, kad veselas nozares Latvijā nav attapušās no Covid-19 izraisītās krīzes, ieviest sistēmu, kura radīs vēl lielāku nenoteiktību uzņēmējdarbībā, ir ne tikai bīstami, manuprāt, tas būtu noziegums pret visu ekonomiku", šādu uzskatu pauda Ločmele.

Parlamentāriete arī pārmeta valdībai, ka tā esot noteikusi kursu uz mikrouzņēmumu, kā arī mazā un vidējā biznesa iznīcināšanu.

Arī opozīcijas deputāts Igors Pimenovs (S) pauda viedokli, ka nav īstais brīdis ieviest minimālo maksājumu 170 eiro mēnesī, jo "turpinās iekšzemes kopprodukta lejupslīde", kā arī esot jāņem vērā reģistrēto bezdarbnieku kopskaitu.

Parlamentārietis Viktors Valainis (ZZS) arī norādīja, ka nav normāli, ka krīzes laikā mazajam biznesam tiek uzlikti šādi administratīvi nodokļu slogi, kas varētu vēl vairāk cilvēku iedzīt ēnu ekonomikā. Viņš vaicāja, vai paredzēto nodokļu summu spēs samaksāt arī kāds, kurš piepelnās, iztīrot kādu kāpņu telpu. Valainis uzsvēra, ka šīs izmaiņas attieksies uz 240 000 Latvijas darbspējīgo cilvēku.

Deputāts Ivars Zariņš (S) aicināja jaunās sistēmas atbalstītājus no koalīcijas pastāstīt, kā praktiski darbosies obligāto minimālo sociālo iemaksu mehānisms.

Tomēr neviens koalīcijas deputāts debatēs nepietiecās.

Parlamentāriete Ļubova Švecova (LK) pauda, ka tas ir "ļoti nožēlojami", ka valsts ienākumu kritumu paredzēts segt, uzliekot papildus iemaksas un papildus obligātos maksājumus mazajam biznesam - pašnodarbinātajiem, individuālajiem komersantiem un mikrouzņēmumiem.

Kā ziņots, likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija paredzētās minimālās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas - 1500 eiro ceturksnī.

Ja persona ir nodarbināta pie vairākiem darba devējiem vai arī vienlaikus ir darba ņēmējs un pašnodarbinātais, tad ienākumus summēs, lai noteiktu, vai tie sasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu.

Savukārt, ja darba ņēmējam vai darba ņēmējam, kurš vienlaikus ir pašnodarbinātais, summētais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir mazāks par 1500 eiro, obligātās iemaksas no saviem līdzekļiem piemaksās darba devējs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu