ES noteiks Baltkrievijai jaunas sankcijas (3)

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: jarrow153/Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki sanāksmē trešdien vienojušies noteikt jaunas sankcijas Baltkrievijai, sankcijām pakļaujot 78 indivīdus un septiņas organizācijas, pavēstīja diplomāti.

Runa ir par liegumu ieceļot ES un aktīvu iesaldēšanu, norādīja avoti.

No sankcijām pakļautajiem indivīdiem septiņi ir tieši saistīti ar lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā 23.maijā, bet vēl 71 cilvēkam noteiktas sankcijas saistībā ar valdības represijām pret opozīciju.

Sankcijas oficiāli tiks apstiprinātas pirmdien, kad tiksies ES valstu ārlietu ministri.

Uz "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā ES reaģēja, liedzot Baltkrievijas lidsabiedrību lidmašīnām lidot ES gaisa telpā, kā arī ES valstu lidsabiedrību lidmašīnām izmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

Vēlāk Eiropadomes prezidents Šarls Mišels paziņoja, ka ES izstrādā jaunas sankcijas pret Baltkrieviju.

Mediji ziņoja, ka jaunās sankcijas var skart Baltkrievijas ministrus un gaisa spēku komandierus.

Brisele šobrīd strādā pie plāniem, lai sankcijām pakļautu būtiskus Baltkrievijas tautsaimniecības sektorus. Kā iespējamie mērķi tiek minēta minerālmēslu industrija un obligāciju tirdzniecība Eiropā.

Saistībā ar Baltkrievijas pēcvēlēšanu protestu brutālo apspiešanu ES jau noteikusi sankcijas 88 indivīdiem, arī Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko un viņa dēlam, kā arī septiņiem uzņēmumiem.

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu