Eglītim atkal nākas skaidroties par leģendāro tvītu; kolēģi Saeimā joprojām pikti (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministrs Gatis Eglītis.
Labklājības ministrs Gatis Eglītis. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē šodien pēc opozīcijas deputātu pieprasījuma tika pārrunāts Labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) paustais tviterī, ka Eiropas Savienības fondu naudas koalīcijas partijas primāri dalīšot "savējiem" novadiem. Kaut arī ministrs atkārtoti centās pārliecināt, ka saprasts nepareizi, opozīcijas politiķi viņam pārmeta izlocīšanos un melošanu. 

Pieprasījumu komisijā bija iesniedzis Ralfs Nemiro (KPV LV), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) parlamentārieši un citi opozīcijas deputāti.

Eglītis komisijas sēdē pauda, ka neveiksmīgi formulējis tvītu arī ierobežotu zīmju skaita dēļ, cik maksimāli ir atļautas vienam tvītam "Twitter" platformā. Politiķis kā tvīta pozitīvās sekas minēja tēmas aktualizēšanu, par ko daudzi zināja agrāk, bet par ko īpaši nerunāja.

Īpaši šāda pieeja ar ES fondu līdzekļu novirzīšanas praksi savām pašvaldībām esot bijusi redzama iepriekšējās valdībās, kur bija pārstāvēta ZZS, pauda labklājības ministrs. Politiķis arī apgalvoja, ka pašreizējās valdības laikā neesot neviena citu partiju pārvaldīta pašvaldība, kurai būtu atņemti līdzekļi.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis (ZZS) norādīja, ka Eglītis turpina melot un runāt aplamības par iepriekšējās valdības darbu. Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā Centrālās finanšu līguma aģentūras un Valsts kontroles pārstāvji norādījuši, ka par bijušās valdības laiku nav ziņu, ka atzinums par līdzekļu piešķiršanu būtu ticis dots pēc politiskās piederības, uzsvēra ZZS frakcijas vadītājs.

ES fondu līdzekļi tiek piešķirti pēc sacensības principa, kurš iesniegs labāko projektu un kurš spēs labāk piesaistīt līdzfinansējumu, norādīja Augulis.

Politiķis pauda, ka tagad Eglītis cenšas savus argumentus "pievilkt aiz matiem", lai pēc konkrētā tvīta sevi kaut kā attaisnotu.

Līdzīgu viedokli pauda arī deputāts Gundars Daudze (ZZS) - Eglītis šodienas komisijas sēdē esot publiski samelojies, jo Ventspilij esot atņemta nauda, kas bija paredzēta peldbaseina būvei, ko jau bija sākts projektēt. Nauda tika atņemta, kad Jaunā konservatīvā partija bija nonākusi pie varas Izglītības un zinātnes ministrijā, savukārt iniciatori tam bijuši partijas "Vienotības" pārstāvji Ventspilī, apgalvoja Daudze.

Komisijas sēdē Eglītis no savas puses arī norādīja, ka pašlaik koalīcijā ir vienprātība, ka ES naudas sadalē ir jābūt godīgai pieejai neatkarīgi no tā, kāda partija ir pie varas pašvaldībā. Viņš uzsvēra, ka par to arī liecina līdzekļu piešķiršana tramvajiem Daugavpilī, sporta halles būve Jēkabpilī, kā daudzi projekti Jelgavā un Rēzeknē.

Deputāts Nemiro uzsvēra, ka ar šādiem tvītiem politiķi nedrīkst mēģināt ietekmēt vēlēšanu procesu un rezultātus. Politiķis uzsvēra, ka šāds tvīts ir absolūti nepieņemams un Eglītim jāapņemas ievērot Valsts prezidenta Egila Levita minētā mutes disciplīna.

Parlamentārietis Ēriks Pucens (KPV LV) norādīja, ka

no labklājības ministra paustā sanāk, ka iepriekšējā valdībā strādāja blēži

un ka arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Jaunā Vienotība" būtu piedalījusies ES līdzekļu pārdalē savām pašvaldībām.

Atbilstoši Eglīša teiktajam secināms, ka tas ir amorāli, ka JKP tagad koalīcijā ar šīm partijām strādā kopā, norādīja Pucens.

Labklājības ministra skaidrojumus viņš novērtēja kā smieklīgus mēģinājumus izlocīties.

Pucens arī vaicāja, vai Liepāja un Ventspils tiks atrautas no ES finansējuma, uz ko Eglītis atbildēja noliedzoši.

Labklājības ministrs pauda, ka par savu tvītu ir jau atvainojies un var atvainoties arī šodien. Viņš solīja, ka turpmāk daudz uzmanīgāk izturēsies pret publisko komunikāciju.

Komisijas vairākums noraidīja opozīcijas iesniegto pieprasījumu.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija iepriekš Eglītim izteica mutvārdu brīdinājumu par viņa ierakstu sociālajos tīklos, no kura varēja noprast, ka valdošās koalīcijas partijas Eiropas fondu sadalē "primāri rūpēsies par savām pašvaldībām".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu