Mūrniece: Eiropas Savienībai jāstiprina ārējā robeža ar Baltkrieviju (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Foto: Ieva Makare/LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jābūt gatavai stiprināt tās ārējās robežas ar Baltkrieviju saistībā ar jautājumu par nelegālās migrācijas plūsmas pieaugumu, tikšanās laikā ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Kā aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka robežu stiprināšana ir svarīga ne vien mūsu reģiona, bet arī visas ES drošībai.

Mūrniece pauda, ka pēc iespējas drīzāk ir jāievieš ES ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju. Vienlaikus mums ir jāatbalsta cilvēku tiesības brīvi izteikt savu viedokli un jāturpina palīdzēt Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, uzsvēra Latvijas parlamenta priekšsēdētāja.

Tikšanās laikā puses pārrunāja aktualitātes Latvijas un Lietuvas parlamentārajā dialogā, kā arī Baltijas Asamblejas Lietuvas prezidentūras laikā 2020.gadā. Tika uzsvērta parlamentārās uzraudzības nozīme lielo Baltijas reģionālās infrastruktūras projektu - Baltijas elektrības tīklu sinhronizācijas un "Rail Baltica" īstenošanā. Tāpat tika pārrunātas turpmākās Baltijas valstu sadarbības iespējas augstākās izglītības un pētniecības jomās.

Ar Lietuvas premjerministri tikās ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš (JV), Baltijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) un Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Lietuvas parlamentu vadītājs Uldis Budriķis (JKP).

Kā ziņots, maija nogalē autoritārais Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko izteicās, ka Baltkrievija līdz šim bremzējusi narkotiku un migrantu plūsmu pāri robežai, bet turpmāk lietuviešiem nākšoties "pašiem ķerstīt migrantus".

Lietuvas premjerministre Šimonīti norādījusi, ka nelegālo imigrantu plūsmas ir saistītas ar noteiktu Baltkrievijas institūciju darbībām. "Mums ir iemesls domāt, ka dažas Baltkrievijas institūcijas, piemēram, ceļojumu aģentūras, ir ar to saistītas," viņa atzinusi. Pārjautāta, vai Minskas režīms ļauj šiem ārvalstniekiem vieglāk šķērsot robežu, Šimonīte atbildējusi, ka "nebūtu aplami to apgalvot".

Iespējams, Baltkrievijas galvaspilsētā atrodas aptuveni 1500 migrantu, kuri vēlas nelegāli nokļūt ES, otrdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu