Ministrija informēs par plastmasas izstrādājumu aizliegumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vienreizlietojamie plastmasas trauki.
Vienreizlietojamie plastmasas trauki. Foto: @marcinm111/Shutterstock.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pirmdien, 21. jūnijā, ziņos par jaunpieņemto likumu saistībā ar plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa mazināšanu.

Normatīvais regulējums, kas aizliegs vairāku vienreizlietojamo plastmasu saturošu preču turpmāku ievešanu un izplatīšanu, stāties spēkā 3.jūlijā.

Plastmasu saturošu izstrādājumu likuma mērķis ir novērst un samazināt konkrētu plastmasu saturošu izstrādājumu un plastmasu saturošu zvejas rīku ietekmi uz vidi, īpaši ūdens vidi, cilvēka veselību, kā arī veicināt pāreju uz aprites ekonomiku ar inovatīviem un ilgtspējīgiem uzņēmējdarbības modeļiem, izstrādājumiem un materiāliem, tādējādi sekmējot arī iekšējā tirgus efektīvu darbību.

70% no jūru piesārņojošajiem atkritumiem ir vienreizlietojamie plastmasas priekšmeti un zvejas rīki. Tā ir viena no graujošākajām globālajām problēmām, kas noved pie 100 000 jūras dzīvnieku - vaļu, roņu, bruņurupuču, delfīnu bojāejas katru gadu.

Jaunais regulējums ir nozīmīgs solis plastmasas atkritumu problēmas risināšanā un vides apziņas veicināšanā. Tas paredz aizliegt vairāku vienreizlietojamu plastmasu saturošu izstrādājumu tirdzniecību, to piedāvāšanu patērētājam bezmaksas, kā arī noteikt pārstrādātā materiāla obligāto minimālo īpatsvaru dzērienu polietilēntereftalāta (PET) iepakojumā un citos plastmasas un kompozīta materiālu iepakojumos.

Jaunais likums nosaka prasības, par kurām pasākuma dalībniekus - nevalstiskās organizācijas, uzņēmējus, tirgotājus un pašvaldību pārstāvjus - detalizēti informēs VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere un VARAM Vides aizsardzības departamenta Vides kvalitātes un atkritumu apsaimniekošanas nodaļas eksperte Sanita Reinerte.

Informatīvais pasākums sāksies plkst.12, "Microsoft Teams" platformā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu