Turcija tuvāko gadu laikā plāno uz Mēnesi nosūtīt pašu izgatavotu raķeti un pašgājēju (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēness
Mēness Foto: Unsplash

Turcija paziņojusi, ka tuvāko trīs gadu laikā uz Mēnesi plāno nosūtīt testa raķeti, savukārt līdz 2030. gadam uz Zemes mākslīgā pavadoņa nogādāt pašgājēju.

Pašgājējs, kas no Zemes pacelsies 2028. vai 2029. gadā lēzeni nosēdīsies uz Mēness un iegūs zinātniskos datus, stāstīja Turcijas Kosmosa aģentūras prezidents Serdars Huseins Jildrims.

Raķete, kas uz Mēness nogādās pašgājēju tiks būvēta, izmantojot hibrīda dzinēju, kas pašlaik tiek veidots Turcijā. Lai sagatavotos pašgājēja misijai, 2023. gadā uz Mēnesi tiks nosūtīts raķetes prototips.

“Mēs gribam izmantot mūsu pašu dzinēju, lai sasniegtu Mēnesi, tomēr šajā fāzē mūsu kosmosa kuģis zemajā Zemes orbītā tiks nogādāts starptautiskā sadarbībā,” teica Jildrims.

Turcija tuvākajos gados arī plāno uz Starptautiskās kosmosa stacijas klāja nogādāt Turcijas pilsoni, kas tur veiks zinātniskos eksperimentus.

Turcijas Kosmosa aģentūra tika dibināta 2018. gadā. Tajā laikā šis Turcijas valdības gājiens tika asi kritizēts valstī valdošo ekonomisko problēmu dēļ. Tiesa, atbalstītāji izteicās, ka šī aģentūra motivēs pētniekus un zinātniekus palikt valstī, nevis meklēt karjeras iespējas ārzemēs. Informācija par kosmosa aģentūras budžetu pagaidām nav zināma.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu