Ukrainas "līgavu" industrijas aizkulises: britam izkrāpti $250 000 (13)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, Ekrānuzņēmums. Kolāža: TVNET

Randiņi stingrā tulces uzraudzībā, 200 000 dolāru kopīgajai ģimenes ligzdiņai un iestudētas kāzas, kurās neviens pa īstam neapprecas. Beigu beigās - zaudēti iekrājumi ceturtdaļmiljona dolāru apmērā. Tāda rūgta pieredze izvērtusies kādam Lielbritānijas pilsonim, kurš atrada līgavu Ukrainā - valstī, kurā zeļ un plaukst vesela iepazīšanās industrija. Dažreiz tā darbojas likuma ietvaros, citreiz ne.

52 gadus vecajam labdarības organizācijas darbiniekam Džeimsam (vārds mainīts) par notikušo ir tik liels kauns, ka viņš to nav saņēmies izstāstīt ne draugiem, nedz arī ģimenei. Raidorganizācija BBC pārliecinājās par viņa stāstītā patiesumu, balstoties uz bankas dokumentiem, reģistros pieejamo informāciju, īsziņām un intervijām ar vairākiem cilvēkiem, kuri šajos notikumos bija tiešā veidā iesaistīti.

Ukraina ir viena no Eiropas nabadzīgākajām valstīm, kā rezultātā tur izveidojusies aktīva "iepazīšanās" industrija. Pastāv pat uzņēmumi, kas par vairākiem tūkstošiem dolāru ir gatavi iepazīstināt Rietumvalstu vīriešus ar veselu rindu potenciālo līgavu no Ukrainas.

Taču Džeimss norāda, ka nebija no tiem rietumniekiem, kuri uz Odesu brauc attiecību meklējumos. 2015.gadā viņš pēc kāda drauga uzaicinājuma ieradās Ukrainā saistībā ar jauna labdarības projekta izveidi, lai palīdzētu bērniem, kuriem nācās bēgt no kara plosītās Austrumukrainas. Vairākus mēnešus Džeimss savienoja savu pamatdarbu Lielbritānijā ar brīvprātīgo darbu Odesā. Taču ziemā darbs uz laiku apstājās, un labdarības organizācijas nolīgtā tulce Jūlija ierosināja, ka Džeimss varētu aiziet uz randiņu ar viņas draudzeni - 32 gadus veco Irinu no Doņeckas.

"Viņa man uzreiz izstāstīja par savām divām iepriekšējām laulībām un to, kāpēc vairs nevēlas precēties ar ukraiņu vīriešiem," stāsta Džeimss. Neskatoties uz gadu starpību un to, ka Irina slikti runāja angļu valodā, abiem esot ļoti labi saskanējis. Džeimss un Irina kopā aizvadīja vairākus vakarus pēc kārtas, taču ne reizi nepalika divatā. Kā pieņemts Odesas "attiecību tirgū", pāri visur pavadīja tulce Jūlija, par to nopelnot līdz pat 150 dolāriem (126 eiro) dienā jeb apmēram trešdaļu no Ukrainas vidējās mēnešalgas. Pāris baudīja Odesas naktsdzīvi, ieturēja dārgas maltītes un apmeklēja operu.

"Bija nedaudz dīvaini, ka kāds atkārto katru pateikto vārdu. Taču mūsu starpā bija jūtu ķīmija," apgalvo Džeimss. Pārējā laikā viņi sarakstījās lietotnē "Viber", kurā ir tulkošanas funkcija.

"Tu man ļāvi baudīt īstu pasaku," tolaik rakstīja Irina. "Un liels tev paldies par to... Tu vienkārši padari mani laimīgu. Es tevi mīlu."

Taču uz fizisku tuvību Irina neparakstījās - pat ne uz skūpstiem.

Viņus vienmēr pavadīja tulce Jūlija, un Irina paziņoja, ka nenodarbojoties ar seksu pirms kāzām. "Es nodomāju: tie nu gan ir ļoti augsti morālie standarti. Acīmredzot viņa ir ļoti labi audzināta," atceras Džeimss.

2016.gada novembrī, nepilnu gadu pēc iepazīšanās, Džeimss un Irina Odesas restorānā "Villa Otrada" svinēja saderināšanās ballīti. Džeimss bildinājumu izteica tikai pēc pamatīgas tirdīšanas no Jūlijas un Irinas puses. Raidorganizācijai BBC viņš norāda - lai arī esot bijis iemīlējies, tomēr neesot lolojis ilūzijas par Irinas jūtu stiprumu.

"Viņa jutās iesprostota savā valstī," skaidro Džeimss. "Bija skaidrs, ka viņa ir inteliģenta un vēlas izveidot nākotni ārpus Ukrainas. Mūsu attiecības savā ziņā balstījās uz abpusējām interesēm."

Birokrātisko šķēršļu dēļ Irinas pārcelšanās uz dzīvi Lielbritānijā būtu prasījusi vairākus gadus, tāpēc Džeimss izlēma pārcelties uz Ukrainu.

Viņi plānoja iegādāties kopīgu ģimenes ligzdiņu Ukrainā. Ar to pamazām sākās Džeimsa problēmas.

Starptautiskie naudas pārskaitījumi Ukrainā mēdz būt sarežģīti, jo tur bijuši vairāki lieli finanšu skandāli un spēkā ir stingri pasākumi pret naudas atmazgāšanu. Šā iemesla dēļ Džeimss piekrita Irinas ierosinājumam dzīvokļa iegādei paredzētos 200 000 dolārus (168 000 eiro) pārskaitīt uz Irinas draudzenes, kāzu rīkotājas Kristīnas uzņēmuma kontu. 

Kad nauda bija pārskaitīta, Irina paziņoja, ka banka ļaus tai piekļūt tikai tādā gadījumā, ja Džeimss būs precējies ar Kristīnu. Viņa apgalvoja, ka tā būšot tikai formalitāte, ko dzimtsarakstu nodaļā varot nokārtot desmit minūšu laikā, bet vēlāk laulību šķirt. Taču, ja nebūšot mitekļa, tad viņa ar Džeimsu gredzenus nemīšot.

"Es esmu pilnīgā izmisumā," rakstīja Irina. "Tu gribi, lai es savu radinieku acīs izskatos pēc prostitūtas."

Džeimsam arī esot draudēts, ka Irinas ģimene ar viņu fiziski izrēķināšoties, ja viņš sievieti pēc visa notikušā neapprecēs.

2017.gada 10.jūlijā Džeimss apprecējās ar kāzu rīkotāju Kristīnu Stahovu. Naudu beidzot bija iespējams izņemt no uzņēmuma konta, un Irina paziņoja, ka visu summu - 200 000 dolārus - izdevusi par dzīvokli. Vēlāk gan Džeimss uzzināja, ka dzīvokļa patiesā cena esot bijusi 63 000 dolāru (53 000 eiro) un ka tas ir viņa un Kristīnas kopīgais īpašums. 

"Es biju tāds idiots," atceroties pirms vairākiem gadiem notikušo, atzīst Džeimss.

Dienu pēc laulības noslēgšanas ar Kristīnu viņš "Villa Otrada" nosvinēja kāzas ar Irinu. Tiesa, juridisko lietu sakārtošana bija atlikta uz vēlāku laiku. Svinības ar 60 viesiem izmaksāja iespaidīgu summu - 20 000 dolāru (16 800 eiro). Rēķinu iesniedza Kristīna.

Atskatoties uz tās dienas notikumiem, Džeimss pieļauj - iespējams, viņš vienīgais domāja, ka precas pa īstam.

Pat Irinas "māte" bija aizlienēta; patiesībā tā bija tulces Jūlijas mamma. Turklāt Džeimss nezināja, ka Irina kopš 2015.gada bija laulībā ar vīrieti vārdā Andrejs Sikovs. Viņi apprecējās trīs mēnešus pirms Irinas iepazīšanās ar Džeimsu. Arī Kristīnai bija vīrs vārdā Deniss, ar kuru viņa bija šķīrusi laulību trīs nedēļas pirms salaulāšanās ar Džeimsu. Un, kad fiktīvā laulība tika šķirta, viņa atkal apprecējās ar Denisu.

Kāzu nakts neizvērtās kā iecerēts. Džeimss uzskata, ka Irinas (bet patiesībā Kristīnas) "māte" viņam iedeva sazāļotu dzērienu. Viņš tovakar nonāca slimnīcā. Irina līdzi nebrauca un nākamajā dienā paziņoja, ka Džeimss svinībās esot piedzēries un apkaunojis viņu ģimenes priekšā.

Pēc tam Irina apgalvoja, ka pati veselības problēmu dēļ esot nokļuvusi slimnīcā, taču aizliedza Džeimsam viņu apciemot.

Džeimss pārskaitīja 12 000 dolāru (10 000 eiro) ārstēšanai.

To, ka ticis apkrāpts, Džeimss saprata, kad kāda ukraiņu paziņa atklāja dzīvokļa patieso cenu. Kopumā Džeimsam tika izkrāpti apmēram 250 000 dolāru (210 000 eiro) - divas trešdaļas no visiem viņa iekrājumiem.

"Man grūti cilvēcīgi saprast, kā visi šie cilvēki spēja tā rīkoties bez sirdsapziņas pārmetumiem," saka Džeimss.

Jauni sarežģījumi sākās, kad Džeimss mēģināja atgūt izkrāpto naudu. "Man bija visi bankas pārskaitījumu dokumenti un mūsu "Viber" sarakste," stāsta Džeimss. "Biju pārliecināts, ka viss tiks atrisināts." Taču tik viegli vis nebija.

Džeimss četras reizes vērsās Odesas policijā ar pierādījumiem. "Dažreiz viņi smējās, man acīs skatoties," atceras vīrietis.

Odesas policijai ir visai slikta reputācija, un sūdzības par viltus laulībām bieži netiek uztvertas nopietni. Irina un Kristīna tika nopratinātas, taču nekādas apsūdzības netika izvirzītas. Lieta nedaudz pavirzījās uz priekšu vien tad, kad tika anulēta Džeimsa un Kristīnas laulība un Džeimss līdz ar to kļuva par 63 000 dolāru vērtā dzīvokļa vienīgo īpašnieku.

Policijas intereses trūkuma dēļ Džeimss ķēries pie alternatīvām metodēm. Viņš nolīdzis Odesas "Šerloku Holmsu" Robertu Papinjanu, kurš neslēpj, ka šādas situācijas risina ar nestandarta līdzekļiem - tai skaitā iebiedēšanu.

"Mēs izmēģinājām to risināt caur policiju un pareizajiem kanāliem," saka Džeimss. "Diemžēl ir jāspēlē pēc šīs spēles noteikumiem."

Džeimss izmeklētājam samaksājis 3000 dolāru (2520 eiro) lielu avansu, kā arī apsolījis 30% no atgūtās naudas. Papinjans ar krāpnieciskajā shēmā iesaistītajām sievietēm sazinās ar viņu vīru starpniecību.

Kad BBC sazinājās ar Kristīnas vīru Denisu, lūdzot komentēt situāciju, viņš atsūtīja fotogrāfiju, kurā redzama automašīna. Tajā viņam sekojot Papinjana "izspiedēji".

Irinas vīrs Andrejs izliekas, ka žurnālisti ir kaut ko sajaukuši. Iepazīšanās portālos joprojām atrodams Irinas profils. Viņa sevi raksturo kā bērnaukli-šķirteni. "Mana sirds piederēs tikai vienam vīrietim," viņa raksta.

Džeimss regulāri sarakstās ar Papinjanu un cer atgūt vismaz daļu naudas. Papinjans vienā no nesenākajiem ziņojumiem apgalvo, ka viņa padotie esot Irinai devuši laiku atmaksāt izkrāpto naudu līdz 20.jūnijam. Taču Džeimss ne uz ko daudz vairs necer. Viņš atradis darbu citā labdarības organizācijā. Viņš cer, ka piedzīvotais kalpos kā brīdinājums citiem mīlestības meklētājiem Ukrainā.

Neliels mierinājums - Lielbritānijas Ārlietu ministrija publicējusi brīdinājumu ceļotājiem, kuri dodas uz Ukrainu. "Ir bijuši gadījumi, kad pret ārvalstu pilsoņiem notikusi ar laulībām saistīta krāpniecība un izspiešanas mēģinājumi," teikts iestādes mājaslapā publicētajā informācijā ceļotājiem. "Ja būsiet kļuvis par šādas krāpšanas upuri, diemžēl iespēja atgūt naudu ir ļoti mazticama."

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu