Lielbritānija varētu ārzemēs izveidot patvēruma meklētāju centru (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela drīzumā valdībai iesniegs likumprojektu, saskaņā ar kuru valdība varēs nosūtīt patvēruma meklētājus uz ārzemēm, kamēr tiek izskatīti viņu lūgumi, vēsta laikraksts "The Times".

Pilsonības un robežu likums ietvers normas, kas ļaus pirmo reizi izveidot ārzemēs imigrācijas pieteikumu izskatīšanas centru patvēruma lūdzējiem.

Tiek ziņots, ka šajā plānā ir ieinteresēts premjers Boriss Džonsons sakarā vairāk nekā 5600 migrantu ierašanās Lielbritānijā šajā gadā, mazās laivās šķērsojot Lamanša šaurumu.

Iekšlietu ministrijas amatpersonas apspriedušas priekšlikumus ar kolēģiem no Dānijas, kura šomēnes pieņēma likumu, kas ļaus Dānijai izveidot patvēruma centrus ārpus Eiropas.

"The Times" ziņo, ka Patela sākusi sarunas ar Dāniju par kopīgu šāda centra izmantošanu Āfrikā.

Dānijas pieņemtais likums atļauj nelegālos imigrantus, kas lūdz patvērumu Dānijā, pārvietot uz citām valstīm, kur viņiem būs jāgaida, līdz tiks izskatīts viņu lūgums.

Laikraksts "Jyllands Posten" ziņoja, ka Dānija apspriedusi šo jautājumu ar Ruandu, Tunisiju, Etiopiju un Ēģipti. Taču konkrētu plānu šādu centru celtniecībai vēl nav. Līgumi ar citām valstīm būs jāapstiprina parlamentam.

Tomēr patvēruma saņemšana noteikti nenozīmēs, ka persona varēs no šiem centriem doties uz Dāniju. Viņiem būs jāpaliek valstī, kurā viņi iesniedza lūgumu pēc patvēruma, vai viņi tiks pārvesti uz ANO bēgļu nometni.

ANO Bēgļu aģentūra UNHCR iepriekš kritizējusi Dānijas plānu.

"Patvēruma piešķiršanas procesa un bēgļu aizsardzības pārnešana uz citu valsti ārpus Eiropas nav atbildīgs un ilgtspējīgs risinājums - un tas arī būtu pretrunā principiem, uz kuriem balstīta starptautiskā sadarbība bēgļu jautājumos," norādījis UNHCR pārstāvis Ziemeļeiropā un Baltijas valstīs Henriks Nordentofts.

Viņš arī paudis bažas, ka Dānijas plāns var radīt domino efektu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu